SEGRE

AGRICULTURA BALANÇ

UP alerta que la pujada de preu de la fruita no compensa el sector

Demana ajuts d'Estat per enllaçar campanyes i rebre fons de la PAC

El responsable del sector de la fruita d’UP, Bernat Ramon.

El responsable del sector de la fruita d’UP, Bernat Ramon.UNIÓ DE PAGESOS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els preus de la fruita de pinyol s’han disparat aquest estiu, però no n’hi ha hagut prou per compensar el sector atesa la caiguda de la producció per raons meteorològiques. Així ho va afirmar ahir Unió de Pagesos, que reclama una bateria de mesures davant de la crisi de la fructicultura. Entre aquestes destaca ajuts d’Estat de fins a 25.000 euros per explotació per a aquells que necessitin capital per enllaçar campanyes, a més que la fruita entri a cobrar també fons de la Política Agrària Comuna (PAC).

El responsable del sector de la fruita d’UP, Bernat Ramon, va al·ludir a l’Observatori de Preus de la conselleria d’Agricultura, que afirma que aquest estiu els preus s’han incrementat en un 83% en la nectarina, un 61% en el préssec i un 35 per cent en el paraguaià respecte al 2019. Però la producció de préssec s’ha enfonsat un 39% i la de nectarina, un 46%. Així, el valor de la producció s’ha reduït en un 2%, fins a situar-se en origen en 140,76 milions d’euros en el préssec i tot just 119 en la nectarina.

Ramon es va felicitar del pla català d’arrancada, que ha permès, va dir, que set-cents pagesos deixessin de produir 52 milions de quilos en 1.300 hectàrees. Però va insistir en la necessitat que el ministeri tiri endavant un pla estatal per arrancar 10.000 hectàrees de fruita de pinyol. També en demana al Govern central un altre de reconversió per a 2.500 de pomeres. En aquest cas, es tractaria d’afrontar la situació de plantacions de poma golden envellides en comarques com l’Urgell “i que puguem tornar a ser líders en aquesta producció”.

UP també demana exempcions en Seguretat Social i de l’IBI rústic, punt que hauria d’anar acompanyat de compensacions de l’Estat als ajuntaments afectats. Així mateix, defensa l’adequació dels mòduls de l’IRPF per la caiguda de collita per raons meteorològiques i l’increment de les deduccions per a despeses de difícil justificació, entre altres demandes en matèria fiscal.

Bernat Ramon va afirmar que encara és aviat per valorar la campanya de poma i pera, que té mesos al davant. Amb tot, les perspectives són bones, però va alertar del risc que la caiguda de la collita, de fins a un 35 per cent en poma, acabi mostrant un balanç com en fruita de pinyol, amb un increment de preus que no compensa el sector.

tracking