SEGRE

EMPRESA INDICADORS

L'autoocupació estira el carro en la creació d'empreses

Les que no tenen assalariats són les que més augmenten a Lleida || Més de 33.500 companyies actives, 200 més que el 2019

Vista parcial del polígon industrial El Segre, a Lleida.

Vista parcial del polígon industrial El Segre, a Lleida.ÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La província de Lleida va començar l’any amb més de 33.500 empreses actives, una xifra lleugerament superior a la del 2019, segons el balanç anual del Directori Central d’Empreses (DIRCE) publicat ahir per l’INE. L’increment, que va ser de poc més del 0,6%, va ser, fonamentalment, gràcies al repunt en el nombre de companyies sense assalariats, entre les quals hi ha autònoms i professionals independents, així com altres classes de societats. Així, un total de 33.512 empreses estaven en funcionament a Lleida a data del primer de gener, 213 més que un any abans, quan la xifra era de 33.299. D’aquestes, fins a 31.939, o el que és el mateix, el 95,3%, tenen a tot estirar nou empleats.

El principal grup és el de companyies sense assalariats, que representen el 56,7 per cent d’aquest segment, amb 18.112 firmes actives, 263 més que el 2019. Aquest creixement respecte a l’any anterior va ser el que va possibilitar l’augment general en la xifra d’empreses actives a la província, a causa que no hi va haver pràcticament canvis a la resta de l’estadística empresarial per estrat d’assalariats d’un any a l’altre. Amb tot, el que testifiquen aquestes dades és que el teixit empresarial de la província de Lleida se sosté sobre micros i petites empreses. Només hi ha quaranta-quatre firmes a tota la província que donen feina a dos-centes persones o més. I, d’aquestes, únicament quatre superen els mil treballadors. Ara falta veure l’impacte que ha generat la crisi del coronavirus al mapa empresarial lleidatà, sobretot davant de l’augment de concursos de creditors empresarials (més informació al faldó d’aquesta pàgina).

Més del 95% de les firmes lleidatanes no arriben a deu treballadors i n’hi ha 4 que n’ocupen més de mil

Igual que a Lleida, també al conjunt de l’Estat espanyol es va produir un lleu repunt en la xifra d’empreses actives, per cinquè any consecutiu. Va ser de l’1,2 per cent, fins als 3.404.428 de societats operatives a data d’1 de gener. També en aquest cas la majoria són empreses sense assalariats, mentre que una de cada quatre té només un o dos empleats.

tracking