SEGRE

ENERGIA NORMATIVA

El Govern central vol rebaixar la factura de la llum un 13%

Traurà del rebut el cost de les renovables, que serà abonat per les energètiques || Aprovat al Consell de Ministres

Els costos de les renovables passaran ara a les subministradores.

Els costos de les renovables passaran ara a les subministradores.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern crearà un fons que finançarà els costos associats al règim retributiu específic de les renovables, cogeneració i residus, eminentment fixos, que deixaran així de formar part del rebut de la llum, i que serà costejat per les aportacions de totes les empreses subministradores d’energia (comercialitzadores d’electricitat, gasistes i petroleres), amb l’objectiu de rebaixar la factura domèstica almenys un 13 per cent en cinc anys gràcies a la disminució dels càrrecs.

El Consell de Ministres, a proposta del ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, va acordar dimarts iniciar la tramitació urgent de l’avantprojecte de llei per a la creació d’aquest denominat Fons Nacional per a la Sostenibilitat del Sistema Elèctric (FNSSE).

El mecanisme podrà rebaixar la factura elèctrica domèstica almenys un 13% en cinc anys

El ministeri va indicar que la creació d’aquest mecanisme té el triple objectiu d’“evitar pujades en el preu de l’electricitat, donar senyals clars d’electrificació de l’economia i aportar la certesa, sostenibilitat i equilibri al sistema per permetre la mobilització de les inversions necessàries en els pròxims anys”.

En concret, el fons assumirà els costos associats al règim retributiu específic de les renovables, cogeneració i residus, que ascendeixen a uns 6.600 milions a l’any i es trauran així del rebut de la llum que abonen directament els consumidors, tant llars com empreses.

En concret, aquest cost representa aproximadament el 16 per cent del rebut elèctric domèstic. Al contrari que en el sistema actual, en el qual l’aportació recau directament sobre els consumidors finals, els subjectes obligats al finançament d’aquest mecanisme seran les empreses comercialitzadors de tots els sectors energètics (les empreses comercialitzadores de gas natural i electricitat, els operadors de productes petrolífers a l’engròs, els operadors de gasos liquats de petroli a l’engròs, així com els consumidors directes dels productes anteriors), que contribuiran al fons en funció de les vendes que tinguin.

tracking