SEGRE

RAMADERIA AVICULTURA

L'FCAC alerta del risc de perdre ajuts de la PAC

Adverteix que hi ha en joc prop de 29 milions anuals per a Lleida || Exigeix al ministeri que reformuli els ecoesquemes

Imatge d’arxiu d’una granja avícola de Lleida.

Imatge d’arxiu d’una granja avícola de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) adverteix que “hi ha en joc” 63,5 milions d’euros en ajuts que podrien arribar anualment a Catalunya per a la conservació del clima i el medi ambient anuals si el ministeri d’Agricultura no reformula la proposta d’ecoesquemes per a la PAC des del 2023 fins al 2027.

Considera que el projecte ministerial “no s’ajusta a la realitat agroambiental de les explotacions catalanes i provocaria una caiguda de la renda que el sector no podria assumir”. D’aquests ajuts, 28,7 milions serien per a les comarques de Lleida; 9,8 milions per a les Terres de l’Ebre; 3,4 milions d’euros per Tarragona; 12,3 milions per a Barcelona i la Catalunya Central, i 9,4 milions per a les comarques de Girona.

El responsable de Desenvolupament Rural de la Federació, Xavier Pié, remarca que “la nova PAC contemplarà l’obligació de destinar entre un 20 i un 30 per cent del pressupost d’ajuts directes a ecoesquemes”, una nova tipologia d’ajuts destinats en favor del clima i el medi ambient. Segons va explicar Pié, la proposta del ministeri “no recull les especificitats agronòmiques de Catalunya”.

Milers de granges de pollastres, en perill de tancar al caure el preu

La pandèmia de la Covid-19 ha provocat que els preus en origen del pollastre s’hagin desplomat un 70 per cent, fet que posa en perill la supervivència de més de 5.500 explotacions professionals avícoles, segons l’organització agrària COAG, de la qual forma part JARC. La desaparició de la demanda per la caiguda del turisme i el seu fort impacte al canal de l’hostaleria i la restauració, amb un descens del 62 per cent en el consum en el primer semestre, està passant factura a les explotacions avícoles de carn. Segons dades de Propollo (ara Avianza), la producció total mensual d’aus (pollastre) se situa al voltant dels 46 milions d’exemplars, dels quals un 25 per cent es deriven al canal Horeca (hotels, restauració i cafeteries).

tracking