SEGRE

COMERÇ BALANÇ

Lleida incrementa les exportacions fins a l'octubre malgrat la Covid

L'agroalimentació empeny les vendes a l'exterior, amb un creixement d'aquest sector de gairebé un 7% || És l'única província catalana on pugen durant aquest 2020

Imatge d’arxiu d’empreses del Polígon Industrial El Segre, a Lleida.

Imatge d’arxiu d’empreses del Polígon Industrial El Segre, a Lleida.ÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les exportacions de la província de Lleida van augmentar entre el gener i l’octubre d’aquest any en relació amb el mateix període del 2019 malgrat la crisi del coronavirus, segons les dades publicades ahir pel ministeri d’Indústria. La lleidatana és l’única demarcació catalana que va aconseguir millorar les xifres de vendes a l’exterior en els deu primers mesos del 2020, gràcies sobretot a l’empenta de l’agroalimentació.

D’aquesta forma, fins a l’octubre es van exportar productes per valor d’1.798,6 milions d’euros, un 0,3% més que el 2019. En canvi, el valor de vendres a l’exterior per Tarragona i Barcelona es va desplomar un 16,1% i un 14,7% respectivament, i en el cas de Girona va retrocedir un 0,4%. En el conjunt de Catalunya, les exportacions fins a l’octubre van representar un valor de 53.923,8 milions, un 13,3% menys que en el mateix període de l’any passat. L’agroalimentació va ser la principal responsable que les exportacions lleidatanes seguissin creixent malgrat la pandèmia. Va vendre a l’exterior productes per valor d’1.223,7 milions d’euros entre el gener i l’octubre, un 6,9% més que el 2019. Aquest sector és responsable de 68 de cada 100 euros que la província ingressa per exportacions. Quant a les importacions, també van créixer fins a l’octubre un 1,7%, i van assolir un valor de 899,7 milions d’euros. El saldo comercial, així mateix, es va situar en els 898,8 milions, un 1,1% menys que el 2019. Al contrari, les exportacions lleidatanes a l’octubre van tenir una caiguda del 12,5% i es van quedar en un valor de 183,1 milions, lluny del que es va registrar el mateix mes del 2019.

El Banc d’Espanya creu que el PIB caurà un 0,8% aquest trimestre i que la taxa d’atur pujarà fins al 17%

En paral·lel, el Banc d’Espanya va advertir ahir que la recuperació econòmica “perd empenta” i va vaticinar que el PIB experimentarà una caiguda del 0,8% en el quart trimestre. A més, va assenyalar que la taxa d’atur tancarà el 2020 en el 17% a causa de l’“elevat grau” d’incertesa sobre com evolucionarà la pandèmia de coronavirus en les properes setmanes. “L’enduriment de les mesures de contenció de la pandèmia durant el quart trimestre ha provocat una intensificació en el camí de desacceleració de l’activitat”, va manifestar l’organisme regulador.

En la mateixa línia, Fedea també va apuntar un “cert retrocés” en la reactivació i va subratllar que la taxa efectiva d’atur és del 21,5% si es considera els treballadors en ERTO.

tracking