SEGRE

ALIMENTACIÓ PROJECTES

La proximitat com un valor afegit

Productors agroalimentaris busquen cadenes curtes de comercialització i diferenciar la seua oferta || La pandèmia i el canvi d'hàbits de molts consumidors juguen a favor seu

Jaume Tomàs, a la seua explotació, dins del projecte El Nostre Corder.

Jaume Tomàs, a la seua explotació, dins del projecte El Nostre Corder.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La venda de proximitat s’està convertint en l’aposta de molts productors agroalimentaris. D’una banda permet diferenciar més el producte, que molts casos arriba a ser de quilòmetre zero, i de l’altra, dona resposta a una demanda d’una part dels consumidors, cada vegada més preocupats per la traçabilitat del que mengen, el medi ambient o el benestar animal, entre altres factors.

Un sector en creixement que també busca més visibilitat. El departament d’Agricultura distingirà amb l’etiqueta Catalunya, on el menjar és cultura les produccions agroalimentàries catalanes. El distintiu serà una marca de garantia que certificarà que els aliments s’han produït a Catalunya. L’objectiu és promoure el producte local durant els àpats de Nadal i consolidar un sector que ha crescut un 20 per cent durant la pandèmia de la Covid.

Però també existeixen altres campanyes o programes. Fernando Tercero, responsable de Productes de Proximitat de Caprabo, explica que van començar la seua aposta el 2013 i avui compten amb 275 productors de tot Catalunya. “Des de la Val d’Aran fins a Montblanc, podria dir que el 30 per cent són productors de Lleida”, indica. Parlem des de vins de petits cellers fins a olis de màxima qualitat, passant per formatges artesanals, productes de xarcuteria o carns. Un d’aquests casos és el d’El Nostre Corder, un projecte que uneix sis ramaders. Tres són d’Alcarràs, i la resta es distribueixen entre Alguaire, Vilamajor (Àger) i els Omellons, amb explotacions amb una mitjana de 1.000 a 1.200 ovelles per explotació. Un d’aquests ramaders és Jaume Tomàs, que explica que van començar amb experiències de comercialització en fires i van apostar per fer el salt al supermercat. Explica que la seua diferència davant altres carns es basa en l’alimentació dels caps de bestiar, amb els corders controlats individualment amb un sistema informatitzat i el sacrifici a pocs quilòmetres, a Indelesa d’Alguaire. Sacrifiquen demanda i asseguren una carn sempre fresca.

Fernando Tercero destaca el creixement en vendes en aquest tipus de productes “de casa” i que aquest any es nota en especial pel que fa als vins, vermut, oli i mel. En carns, destaca el corder.

Pla amb 173 milions per a la promoció alimentària La pròxima convocatòria europea de programes de promoció alimentària, que estarà dotada amb 173 milions d’euros dels 182,9 milions amb què compta la iniciativa, es farà efectiva a començaments del 2021, segons ha comunicat el ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, que anima el sector a participar. La convocatòria comptarà, a més, amb un elevat percentatge de cofinançament per part de la Unió Europea, entre el 70 i el 80 per cent.

tracking