SEGRE

CRISI SOCIETAT

El Govern central prorroga fins al 9 de maig suspendre desnonaments

El decret llei prohibeix durant l'estat d'alarma els talls de llum, aigua i gas || Es compensarà l'amo al prohibir un desallotjament si prova un perjudici econòmic

El ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos.

El ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos.M.FERNÁNDEZ. POOL / EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central va aprovar ahir la pròrroga de la suspensió dels llançaments i desnonaments, que estava vigent fins al 31 de gener, fins a l’acabament de l’estat d’alarma (9 de maig), segons va informar ahir el ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, després del Consell de Ministres. A més, ara s’incorporen a aquesta mesura de suspensió de llançaments i desnonaments col·lectius vulnerables o que han vist agreujada la seua situació de vulnerabilitat amb motiu de la pandèmia.

Al reial decret també es recull que se suspenen els llançaments o desnonaments d’un altre col·lectiu, que és el de les llars afectades per procediments de llançament del seu habitatge habitual, que no es derivin de contractes d’arrendament, sempre que hi hagi persones dependents, víctimes de violència sobre la dona o menors d’edat a càrrec.

Iglesias diu que el decret antidesnonaments “no és la panacea” però donarà tranquil·litat a les famílies

Ábalos va explicar que això s’ha d’haver produït abans de l’entrada en vigor d’aquest decret i que, “en cap cas”, l’ocupació constitueixi per a ningú la seua residència habitual, el seu segon habitatge ni hagin estat cedits a altres persones, i sempre que les persones recollides en aquest col·lectiu tinguin acreditades la seua situació de vulnerabilitat.

Es prohibeix durant l’estat d’alarma els talls de subministraments de llum, aigua i gas natural a consumidors vulnerables, severs, o en risc d’exclusió social.

La nova norma diu que se suspenen els llançaments o desnonaments d’un altre col·lectiu, que és el de persones que ocupen un habitatge sense que hi hagi hagut una acció il·lícita o sense que hagi existit violència ni intermediació.

Per fer front a aquesta situació, es podrà ben utilitzar el fons d’ajuts al lloguer per a habitatge assequible, o en el cas que no pogués resoldre’s la situació per falta d’alternativa habitacional, el propietari de la vivenda tindrà dret a una compensació que s’estableix en funció de l’índex de preus de referència del mercat del lloguer, “sempre que fos el propietari qui reclamés aquesta compensació, perquè s’haguessin produït danys objectius al domicili”.

D’altra banda, el decret, que ha estat motiu de fricció entre el PSOE i Unides Podem durant setmanes, “no és la panacea, però donarà tranquil·litat a les famílies”, va dir el vicepresident segon, Pablo Iglesias, en un vídeo difós al mateix temps que se celebrava el Consell de Ministres.

tracking