SEGRE

L'any que la Transformació Digital va canviar el 46% de les empreses catalanes

La Intel·ligència Artificial es destaca com l’eina tecnològica més eficient per tal de reimpulsar l’economia de les empreses

Carlos Mencía, expert en models de negocis digitals, tècnic informàtic, arquitecte interior i MBA. Amb estudis a les principals universitats del món com London School of Economics i IESE.

Carlos Mencía, expert en models de negocis digitals, tècnic informàtic, arquitecte interior i MBA. Amb estudis a les principals universitats del món com London School of Economics i IESE.just digital

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Només en el tercer trimestre d’aquest any, la pandèmia ja havia accelerat la digitalització en un 35,3% de les empreses catalanes; en total un 46% de les mitjanes i grans empreses a Catalunya van aconseguir iniciar accions del seu procés de transformació digital aquest 2020, segons estudis recopilats per la nostra agència, Just. El 2020 ha estat un any turbulent que ens ha deixat grans aprenentatges per a aquells que tenim dècades dirigint negocis”, diu Carlos Mencía, CEO de Just.

La Covid-19 ha empès les empreses a gestionar el canvi i prendre decisions més ràpid que mai a l’intensificar les necessitats digitals dels clients. La velocitat s’ha convertit en un element imperatiu per aconseguir la digitalització, automatització, processament de dades i robotització de processos que hauran de ser substituïts per sempre pels mecanismes obsolets que es desenvolupaven abans de la pandèmia.

Per sobreviure als constants canvis que han sorprès tots els líders de negocis aquest any, les noves metodologies que s’apliquen en entorns digitals han permès reinventar les organitzacions per optimitzar el seu rendiment a través de la manifestació clara que deixa en veritable exposició les habilitats dels equips i la tecnologia.

Just és una empresa lleidatana amb seu addicional a Barcelona, Madrid i Bogotà. Especialitzada en el desenvolupament de productes i estratègies digitals, ha estat capaç de digitalitzar desenes de companyies construint una columna vertebral digital estable i consistent que permeti la coherència entre els seus desitjos comercials i funcionalitats, així com amb les activitats diàries. Un d’aquests casos, concretament a Lleida, és Fira de Lleida, una entitat que es troba en ple desenvolupament d’una pionera i potent plataforma que estableix la connexió directa entre els expositors i visitants dels esdeveniments amb exposicions i fires els 365 dies de l’any.

La Intel·ligència Artificial per sortir de la crisi

Segons dades oficials per al 2025 es preveu que el 25% de les empreses espanyoles utilitzi alta tecnologia disruptiva com el Big Data o la Intel·ligència Artificial en els seus negocis. En l’actualitat, quatre de cada deu empreses ha adoptat almenys una branca de la Intel·ligència Artificial com a part de la seua estratègia per als propers dos anys. Està clar que l’agenda de recuperació a la Covid-19 planteja l’ús de noves tecnologies per aconseguir la rehabilitació empresarial segura. És allà on la Intel·ligència Artificial té un impacte com a centre del procés de Transformació Digital que destaca la importància de la dada com a palanca per facilitar el disseny d’estratègies disruptives que descentralitzin la informació, optimitzin la productivitat operativa dels equips i proporcionin un gran coneixement que pugui ser utilitzat per a l’evolució dels interessos del mercat global.

“És evident que l’arribada de la vacuna serà una gran notícia, però no evitarà el procés iniciat en el canvi de tots els negocis a nivell mundial. Necessitem estratègies, tecnologia i persones que siguin capaces de comprendre el nou model. Hem d’entendre que els nostres clients han canviat, hem de conèixer-los i adaptar-nos a les seues noves necessitats. És aquí on creiem que la intel·ligència artificial i les dades ajudaran a tots aquests processos, permetent l’adaptació al canvi de les nostres empreses”, diu Carlos Mencía. “Puc dir que he viscut l’evolució de la Intel·ligència Artificial en primera persona, per això vam decidir llançar una spin-off de Just, AI.JUST, la primera solució tecnològica a Espanya enfocada a garantir desconfinament per a la Covid-19 a les empreses”, assegura l’empresari.

AI.JUST és, doncs, una empresa paral·lela de Just que s’ha posicionat com una de les firmes pioneres espanyoles a implementar la tecnologia de Visual Computing, una branca de la Intel·ligència Artificial especialitzada en la interpretació d’imatges. Gràcies a aquesta tecnologia, són capaços de detectar i analitzar qualsevol situació en temps real, obtenint les dades necessàries per millorar els negocis.

La detecció i la prevenció d’anomalies

La Intel·ligència Artificial és l’aliada perfecta per a aquells sectors que necessitin millorar la detecció, predicció i prevenció de riscos i situacions en qualsevol escena: bé siguin per a accidents laborals, fraus delictius, robatoris, atemptats, catàstrofes o qualsevol situació que pugui comprometre les persones i el patrimoni de les empreses i fins i tot augmentar les xifres de negoci de les empreses que la implementin.

Actualment, aquesta empresa lleidatana, gràcies a un qualificat equip tecnològic i grans inversions, és capaç de detectar tot tipus situacions en temps real i, fins i tot, arribar a anticipar-se que aquestes succeeixin. Això ha estat aconseguit construint un sistema algorítmic de dades entrenat prèviament amb aquesta finalitat i analitzant diferents situacions i prediccions. Cada sector presenta particularitats i preferències quant al que necessiten obtenir, per exemple:

  • En l’agricultura i pesca, són més acceptades la visió artificial i les màquines autònomes per detectar incidències i avançar-se a situacions clau.
  • A les cadenes de subministrament i sectors de logística es decideixen per l’automatització de processos operatius en magatzems, inclusió de la robòtica i la prevenció de riscos laborals per evitar accidents.
  • En finances opten per la possibilitat de detectar anomalies, fer prediccions analítiques.
  • En retail i e-commerce s’utilitzen els motors per oferir recomanacions basades en interessos i personalització i previsió de tendències de mercat mitjançant algoritmes de coincidència o recuperació d’informació.
  • Les subministradores d’electricitat i aigua prefereixen l’automatització i optimització de processos, que també és el parell favorit dels que gestionen residus.

Actualment, la intel·ligència artificial permet generar noves oportunitats de negoci analitzant el comportament i necessitats dels clients. Cada solució tecnològica creada per AI.JUST genera avisos proactius partint de la configuració plantejada per assegurar el compliment o no de les normes que es marquin en el sistema, per detectar i alertar al moment a través d’una notificació directa quan es presentin les situacions.

A més, les analítiques ofertes per AI.JUST permeten generar previsions perquè les empreses puguin desenvolupar un pla d’actuació personalitzat, depenent del cas. Amb les dades recopilades pel sistema d’intel·ligència artificial, el software genera automàticament percentatges que reflecteixen les probabilitats de riscos si es tracten d’accidents, patrons de repetició o afectacions amb la finalitat de preveure escenaris.

“Si la pandèmia ha deixat una cosa positiva, ha estat el fet d’avançar en camins que hauríem tardat molts anys a assolir; també ha obert l’oportunitat d’utilitzar l’alta tecnologia com a eina imprescindible per aconseguir el canvi definitiu. Estem en un moment sense precedents en què les empreses tenen l’autoritat d’apoderar-se de la tecnologia per transformar-se digitalment en qualsevol àrea que necessiti automatitzar-se, rendibilitzar, implementar alguna solució específica i, fins i tot, que habiliti l’expansió del seu model de negoci”, conclou.

Carlos Mencía.

CEO de l’agència Just i co-founder d’AI.JUST – 5H

tracking