SEGRE

Proposen suprimir la paga extra de juliol a pensionistes i funcionaris

Decàleg de l’Institut Juan de Mariana per "salvar l’economia espanyola" que també inclou eliminar el salari mínim

Imatge d’arxiu d’una protesta de pensionistes a la ciutat de Lleida.

Imatge d’arxiu d’una protesta de pensionistes a la ciutat de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Institut Juan de Mariana ha elaborat un decàleg de mesures per "salvar l’economia espanyola" davant de la "profunda" crisi que viu el país, entre les quals es troben la supressió del salari mínim interprofessional (SMI) i l’eliminació de la paga extra de juliol pensionistes i tots els funcionaris, a excepció dels sanitaris i les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat.

Després de patir el que qualifica "el confinament més estricte del món", l’Institut assenyala que l’economia espanyola s’ha vist sumida en la crisi més profunda de les economies desenvolupades després de la de l’Argentina, sense que les mesures adoptades pel Govern espanyol vagin a servir per sortir d’aquesta situació.

Per això planteja una sèrie de mesures que tenen dos objectius: facilitar que l’economia espanyola pugui respondre de forma ràpida a la situació sobrevinguda a causa del distanciament i de les mesures adoptades des del Govern central, i reduir la despesa pública per no generar més dèficit i deute.

Dins d’aquest segon objectiu s’enquadren les propostes de l’Institut d’eliminar la paga extra a pensionistes i a gairebé tots els funcionaris, així com la de congelar totes les subvencions previstes per a 2021.

Per superar la recessió i impulsar la productivitat, la institució planteja suprimir el SMI per facilitar l’entrada al mercat laboral dels col·lectius amb més dificultats d’inserció; iniciar un procés de reforma fiscal amb l’objectiu de reduir els tipus d’IRPF i de l’Impost de Societats, i facilitar el rescat de la prestació d’atur i de plans de pensions.

Planteja a més com a alternativa als confinaments generalitzats la de blindar als grups de la població que són més vulnerables a la incidència del virus.

A curt termini i per injectar liquiditat en l’economia, l’Institut advoca per accelerar el pagament dels deutes pendents de les administracions públiques amb els seus proveïdors, i concedir avals per a línies de crèdit equivalents a tres mesos de la facturació de 2019 a totes les empreses i autònoms que ho sol·licitin.

Aquesta proposta, explica, es duria a terme en col·laboració amb el sistema financer i l’Estat avalaria entre un 15% i un 25% de les línies de crèdit aprovades per les entitats.

Proposa a més ajornar fins el 2023 totes les obligacions tributàries del primer i segon trimestre de 2021, incloses les cotitzacions socials, a les empreses que ho sol·licitin.

Quant a l’ús dels fons europeus, la institució realitza una doble proposta: emprendre rebaixes puntuals d’impostos el 2021 i 2022 finançades amb els diners de la UE, i destinar els recursos a proveir un fons que cobreixi les pèrdues derivades dels avals a empreses.

tracking