SEGRE

CONSUM INFLACIÓ

L'IPC modera la caiguda al desembre al pujar la llum i els combustibles

Els preus han descendit a Lleida un 0,8% al llarg del 2020, amb l'educació al capdavant || A Catalunya, la baixada és del 0,6%, i a Espanya, de mig punt

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’encariment de l’electricitat i dels combustibles van provocar que els preus augmentessin quatre dècimes a la província de Lleida durant el mes de desembre, fins a deixar la taxa interanual de l’IPC lleidatà en el -0,8%. D’aquesta forma, segons les dades que va oferir ahir l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el nivell de preus a la demarcació va retrocedir pràcticament un punt entre el desembre del 2019 i el desembre del 2020, a causa, sobretot, a l’impacte de la Covid en el consum i en la marxa de l’economia.

Precisament, la llum i els carburants, malgrat el repunt del desembre, van ser dels productes que més es van abaratir al llarg de l’últim any, amb un retrocés interanual dels preus del 2,7 per cent. Tanmateix, en l’àmbit en el qual més van baixar els preus va ser en l’educació, amb una caiguda del 4,6%. Igualment, en els transports van disminuir en un percentatge similar entre el desembre del 2019 i el desembre del 2020. En canvi, van augmentar els preus dels productes que l’INE classifica a la categoria d’“altres béns i serveis”, un 2,9%, i també els de l’alcohol i el tabac, un 1,5%.

D’altra banda, al conjunt de Catalunya també es van incrementar els preus al desembre, cosa que va deixar la taxa interanual de l’IPC en el -0,6%. Igual que a la província de Lleida, van augmentar els preus dels subministraments de la llar i dels carburants, així com els del transport, el lleure i la cultura. A escala estatal, l’IPC va elevar tres dècimes la taxa interanual al desembre, fins a situar-la en el -0,5%. Així doncs, els preus a Espanya eren mig punt inferiors el mes passat al que ho van ser el desembre del 2019. La llum i els carburants, una altra vegada, van ser els responsables d’aquest repunt dels preus l’últim mes del 2020. Arran d’aquest fet, patronals i sindicats es van mostrar “preocupats” per l’encariment de l’energia. En aquest sentit, Pimec va indicar que el comportament a l’alça dels preus energètics “pot incidir molt negativament en el consum familiar i en els costos empresarials”. UGT, per la seua banda, va posar el focus en el fet que l’encariment d’aquests productes obliga a augmentar ja l’SMI. Almenys pel que fa al cas de la llum, ha seguit a l’alça aquest gener fins a arribar a màxims històrics.

tracking