SEGRE

El sector econòmic de Lleida demana vacunar els temporers per evitar la "mala imatge" de l'estiu passat

Empresaris volen reunir-se amb el Govern la setmana que ve per planificar-ho

La roda de premsa ha tingut lloc a les instal·lacions de la Cambra de Comerç de Lleida.

El sector econòmic de Lleida demana vacunar els temporers per evitar la mala imatge de l'estiu passatMagdalena Altisent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El teixit empresarial i econòmic de Lleida s'ha sumat a la petició d'un pla específic de vacunació per als temporers que ja van fer la setmana passada alcaldes del Baix Segre i organitzacions agràries com Unió de Pagesos. Després de mantenir una trobada aquest dilluns amb representants dels diferents governs, ens locals i també organitzacions sindicals i del sector agrícola, s'ha fet pública aquesta reclamació en una roda de premsa a la Cambra de Comerç de Lleida. Tal com ha explicat el president de l'ens, Jaum Saltó, l'objectiu és començar a treballar ja al gener per tal d'evitar una situació de mala imatge com la de l'estiu passat.

En aquest sentit, Xavier Batalla, de la Cambra, ha recordat que hi havia multinacionals que van deixar de comprar producte a Lleida arran dels brots de covid-19 i la imatge que es donava a l'exterior amb el tancament perimetral de la capital i municipis del Segrià i la Noguera.

Saltó ha afegit que aquesta mala imatge va acabar perjudicant, no tant sols al turisme de Lleida sinó al del conjunt del país. Per aquest motiu, s'ha exigit "responsabilitat" als governants i l'adopció de mesures amb antelació, perquè el de la covid-19, és un problema global, que va més enllà de qüestions electorals.

El sector econòmic aposta perquè hi hagi coordinació entre tots els agents implicats a la campanya de la fruita. La principal mesura que han demanat ha estat la de la vacunació dels temporers, malgrat ser conscients que ara les dosis s'han començat a subministrar d'una forma molt "incipient", esperen que a partir de l'abril la situació sigui una altra, i es puguin incloure els treballadors de la fruita com un sector essencial.

El president a Lleida del sindicat agrari Asaja, Pere Roqué, ha recordat que la campanya mobilitza més de 25.000 treballadors i es generen uns 500 milions d'euros de forma directa i indirecta. Roqué ha lamentat que l'any passat se'ls acusés "de forma errònia" de tenir els índex de contagis més elevats de Catalunya.

Així mateix, ha assegurat que ningú es va "atrevir a tancar la capital perquè era més fàcil tancar aquí". Tot plegat, ha afegit, mentre els pagesos duplicaven les seves despeses i els comerços es veien afectats pel tancament.

En aquest sentit, Roqué ha plantejat que els productors recuperin un ajut del SOC dels anys 2009 i 2010 per garantir l'allotjament als temporers. I és que molts pobles del Baix Segre ja tenen instal·lacions municipals per acollir-los però a l'Horta de Lleida no passa el mateix.

Roqué ha plantejat que es disposin allotjaments mòbils a les mateixes finques per evitar les aglomeracions de temporers a la ciutat.

tracking