SEGRE

AGRICULTURA FRUITA

Afrucat insta el Govern a finançar tests de Covid per als temporers

Participants en la reunió d’Alcarràs poc abans de començar.

Participants en la reunió d’Alcarràs poc abans de començar.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les centrals de la fruita catalanes volen que la Generalitat faci tests d’antígens de Covid-19 a totes les persones que s’incorporin a treballar, sigui com a temporers en la recollida al camp i o en les línies de classificació i embalatge del producte. Així ho van afirmar ahir el president de l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat), Francesc Torres, i el director, Manel Simó, que volen també que l’Administració faciliti equipaments per aïllar els positius de coronavirus.

“Demanem que sigui l’administració la que faci i pagui aquests tests d’antígens. Creiem que és la que té la potestat i la manera de fer-ho és que sigui obligatori, que de la mà d’un nou contracte s’hagi de fer un test d’antígens”, va afirmar Simó. Així té previst plantejar-ho en els pròxims dies al delegat de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, que coordina les reunions amb el sector en què “sempre hi ha la conselleria de Salut”.

El mes de gener passat, en una d’aquestes trobades en què van participar des de consistoris fins a organitzacions agràries, passant per sindicats, ajuntaments i empresaris, ja van defensar la vacunació i els tests per a pagesos i treballadors. El delegat del Govern de la Generalitat a Lleida va defensar després insistir en els cribratges de coronavirus per al personal que intervé en la campanya en favor del seu correcte desenvolupament i evitar la possibilitat de transmissió de la Covid-19, però sense concretar qui hauria de finançar les proves.

Torres va assenyalar que Afrucat també demanaria vacunes, però va matisar que és conscient que cap alcalde “no s’atreviria a tenir vacunades les persones que treballin a la fruita sense haver vacunat abans les de més edat del seu poble”. Després d’un estiu 2020 amb molt poca producció, van explicar que aquest any seria previsible que es necessitin “més treballadors” si la collita es normalitza.

Així mateix, van insistir que les empreses d’Afrucat tenen un protocol de prevenció de Covid, que les centrals són “búnquers de protecció” i que els contagis es produeixen en l’àmbit social i no en el laboral.

D’altra banda, van insistir que el sector compleix el conveni i va demanar distingir entre temporers i sense papers que puguin estar dormint als carrers. Van remarcar que és un greu problema social que cal afrontar, però van remarcar que ni pagesos ni centrals no els poden contractar al no comptar amb documentació.

tracking