SEGRE

CRISI INCENTIUS

Setanta firmes de Lleida sol·liciten ajuda per poder sobreviure al virus

Són empreses damnificades per la pandèmia que s'han adherit a un pla de Pimec i el Govern || Rebran un informe personalitzat per garantir la seua viabilitat

La Covid va frenar l’activitat la primavera passada. A la imatge, un polígon de Lleida el març del 2020.

La Covid va frenar l’activitat la primavera passada. A la imatge, un polígon de Lleida el març del 2020.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Unes setanta petites i mitjanes empreses de la demarcació de Lleida ja s’han adherit a la fase inicial del pla de viabilitat empresarial que impulsen Pimec i la Generalitat, segons va informar ahir aquesta patronal en un comunicat. Representen el 7 per cent del miler de pimes de tot Catalunya que s’han interessat en aquesta iniciativa, que busca ajudar-les a continuar amb la seua activitat, que s’ha vist llastada per la crisi de la Covid, impulsar el seu desenvolupament i garantir la seua viabilitat.

El programa s’estructura en tres fases i, en la primera, aquestes setanta empreses lleidatanes rebran un informe personalitzat amb les indicacions clau que han de tenir en compte, recomanacions i una anàlisi sectorial. A més, tenen a la seua disposició un campus virtual amb vídeos informatius sobre com capacitar la plantilla. En aquest sentit, el 90% de les pimes que han participat en aquest primer estadi del programa han conclòs que l’informe de viabilitat els ha ajudat a millorar la gestió empresarial, segons Pimec.

Les petites empreses de les zones rurals aguanten millor la pandèmia que les dels nuclis urbans

D’altra banda, en la segona fase, les pimes que siguin seleccionades se sotmetran a un diagnòstic individual i experts aprofundiran en l’informe inicial de viabilitat. En l’última fase, 500 empreses es beneficiaran d’un acompanyament a fi de definir palanques del pla de viabilitat i implementar accions a mitjà i llarg termini. Com va subratllar Pimec, es tracta d’un programa “100% subvencionat” dirigit a pimes que tenen la matriu o centre de decisió a Catalunya i que pertanyen a sectors d’activitat que han patit significativament les conseqüències de la crisi econòmica desencadenada per la pandèmia de coronavirus.

Amb tot, gairebé el 40% de les pimes adherides a aquest programa de Pimec i la Generalitat tenen una antiguitat de vint anys o més. Pràcticament dos terços del total són microempreses, mentre que les petites representen el 30% i les mitjanes, el 5%. Per províncies, Barcelona concentra el 74% de les participants.

Madrid

La crisi del coronavirus va reduir en un 10% l’ocupació a les petites empreses al llarg de l’any passat, segons un informe presentat ahir pel Banc d’Espanya, que va advertir que aquesta classe de companyies, amb menys de 50 treballadors, s’han vist més afectades que les grans corporacions pel crac econòmic motivat per la pandèmia.

Així és que, durant el 2020, el seu nivell d’ocupació va retrocedir deu punts, i les seues vendes van disminuir un 20%. Tanmateix, ni tots els sectors ni totes les regions de l’Estat espanyol van resultar afectats per igual.

En aquest sentit, l’organisme regulador va apuntar que la patacada que va patir l’hostaleria va ser, de lluny, molt més gran que la de la mitjana. D’aquesta manera, les empreses d’aquest sector van veure com, el 2020, la seua facturació es va reduir un 45,5%.

També van retallar llocs de treball, un 35%. El Banc d’Espanya va atribuir la pitjor caiguda de la facturació en comparació a l’ocupació a l’impacte dels ERTO, un mecanisme que, al seu entendre, explica per què l’ocupació es va comportar millor del que s’esperava l’any passat.

A la província de Lleida, segons les últimes dades disponibles, de finals del mes de gener, 7.402 treballadors es trobaven immersos en un ERTO. Al pic màxim s’hi va arribar el 30 de maig del 2020, amb 27.522 persones en ERTO de forma simultània.

Per una altra banda, les empreses ubicades en zones rurals van patir un menor impacte de la pandèmia en la facturació i l’ocupació que les localitzades en nuclis urbans, segons aquest informe.

La facturació de les empreses s’enfonsa més d’un 14% el 2020 La facturació empresarial a Espanya va experimentar l’any passat la caiguda més acusada des del 2009. Així, segons dades publicades ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), va caure un 14,2% a conseqüència de la pandèmia.

El 2009, a l’inici de la crisi financera, la baixada encara va ser més gran, del 16,2%. Amb tot, aquest índex acumulava sis anys a l’alça, però l’impacte de la Covid sobre el sector empresarial va trencar aquesta tendència positiva.

Per sectors, la facturació del comerç va retrocedir un 12,1%. Només al desembre, la facturació de les empreses es va contreure un 6% en termes interanuals.

tracking