SEGRE

CATALUNYA

Catalunya reobre aquest dilluns els centres comercials després de millorar dades covid

Catalunya reobre aquest dilluns els centres comercials després de millorar dades covid

Desenes de persones es concentren en un centre comercial de Girona en el primer dia obert.

Desenes de persones es concentren en un centre comercial de Girona en el primer dia obert.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Catalunya afronta demà dilluns la reobertura dels centres comercials i de botigues de superfície superior als 400 metres quadrats, encara que amb restriccions, coincidint amb una lleugera millora de les dades epidemiològiques de la covid-19 durant el cap de setmana i amb menor pressió hospitalària.

L’epidèmia manté la seua lleugera tendència a la baixa a Catalunya amb una reducció tant de pacients ingressats i a l’UCI com del nombre de casos registrats, 960 en les últimes 24 hores, i amb una velocitat de propagació (Rt) d’1, dos centèsimes menys que ahir, mentre han mort unes altres 20 persones.

Segons les dades epidemiològiques actualitzades aquest diumenge pel Departament de Salut, la pressió hospitalària es continua reduint, i avui hi ha un total 1.672 pacients amb COVID-19 hospitalitzats, 56 menys que ahir, dels que 544 estan greus a l’UCI, 11 menys.

La velocitat de reproducció de la malaltia, que avançava accelerada des de feia una setmana, probablement per l’extensió de les variants del SARS-CoV-2 més contagioses -la britànica, la brasilera i la sud-africana-, s’ha frenat i se situa en 1, és a dir, cada 100 infectats encomanen a una mitjana de 100 persones.

El risc de rebrot, que és l’índex de creixement potencial de l’epidèmia, avui ha tornat a descendir i s’ha situat en 254 punts, nou menys que ahir, mentre que la incidència acumulada de casos per cada 100.000 habitants en 14 dies (IA14) també ha baixat a 260,98, gairebé quatre punts menys que la vigília.

Amb aquestes dades favorables, encara que lluny encara d’estar en els paràmetres mínims que marca l’Organització Mundial de la Salut, demà dilluns es reobriran els centres comercials i les botigues de més de 400 metres quadrats entre setmana i a un 30 per cent del seu aforament.

Conscient de la gravetat de la tercera onada en què es manté Catalunya, el govern català va prorrogar divendres passat gairebé totes les mesures anticovid per temor de l’evolució de la variant britànica.

El Procicat (pla d’actuació de Protecciòn Civil de Catalunya per a malalties emergents) ha decidit finalment donar una mica d’oxigen al sector del comerç, un dels més afectats per les restriccions de la pandèmia, gràcies al canvi de tendència en els contagis a Catalunya.

A més de la reobertura dels centres comercials amb un 30 % d’aforament a partir de demà i de dilluns a divendres -els caps de setmana continuaran tancats-, també s’ha acordat l’ampliació de l’aforament de les piscines fins el 50 % (actualment era del 30 %).

Les activitats esportives grupals en espais tancats podran ampliar l’aforament al 30 %, sempre que s’acrediti una ventilació correcta.

En l’àmbit educatiu, es permetran les sortides escolars amb pernoctació per als alumnes d’un mateix grup bombolla de la classe, una cosa que han celebrat les entitats de lleure educatiu catalanes, i es treballa amb les universitats per recuperar la presencialitat dels alumnes de segon curs de grau a partir del 8 de març.

Bars i restaurants segueixen amb les mateixes limitacions horàries i els que són en els centres comercials continuaran tancats malgrat la reobertura d’aquests espais els dies feiners.

La fragilitat de la situació a Catalunya, atesa la progressiva implantació de la variant britànica del virus, que en dos setmanes podria arribar al 50 % dels positius, ha aconsellat mantenir les grans restriccions de mobilitat.

D’aquesta manera, el Procicat manté el confinament comarcal per evitar propiciar més trobades personals dels que ja es produeixen en aquests moments i dificultar al màxim la propagació del virus.

El Gremi de Restauradors de Barcelona ha demanat aquest diumenge que s’aixequin les restriccions horàries que s’aplica al sector per la pandèmia del coronavirus després de la concentració de centenars de persones, moltes sense màscara i sense respectar la distància mínima, registrada ahir a la nit al passeig del Born de la ciutat.

En les imatges gravades per restauradors i veïns del popular passeig no s’observa la presència de la policia, que a aquella mateixa hora i no molt lluny del lloc, estava desplegada per fer front als manifestants violents que van destrossar mobiliari urbà, aparadors, caixers automàtics i comerços i van cremar una furgoneta de la Guàrdia Urbana. EFE.

tracking