SEGRE

SONDEIG ATA

Més de 10.500 autònoms de Lleida xifren les pèrdues per sobre dels 30.000 euros

La crisi de la Covid fa que més de 3.000 creguin que no podran superar la situació i acabaran tancant || Per sobre dels 21.000 han vist reduïda la seua activitat a menys d'un 60% per la pandèmia

L’hostaleria, el comerç o el turisme són sectors amb un gran pes dels treballadors autònoms.

L’hostaleria, el comerç o el turisme són sectors amb un gran pes dels treballadors autònoms.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sector dels treballadors autònoms és un dels que estan travessant les pitjors dificultats per la crisi econòmica, tant perquè es veuen afectats per les limitacions d’activitat per frenar la Covid com per la caiguda de la demanda i el consum en general. Així ho posa de manifest un sondeig elaborat per l’Associació de Treballadors Autònoms (ATA), que estima que un milió d’emprenedors acumulen pèrdues de més de 30.000 euros, dels quals uns 10.500 són de les comarques de Lleida.

A més, 300.000 enquestats a l’Estat preveuen tancar al llarg d’aquest any al “trobar-se amb serioses dificultats per poder continuar amb el negoci”. En el cas de les comarques lleidatanes la situació és tan delicada per al voltant de 3.000 persones que han creat la seua pròpia ocupació que no descarten que hagin de tancar amb pany i forrellat els seus negocis.

L’activitat ha caigut en bona mesura de les activitats, tret d’algunes que han vist incrementada la demanda precisament en plena lluita contra el coronavirus, com certes activitats de neteja o desinfecció, per posar alguns exemples. Però per a bona part dels autònoms, l’activitat s’ha esfondrat.

De fet, l’informe d’ATA situa en uns dos milions d’autònoms a tot l’Estat, per sobre dels 21.000 a la demarcació, que estan afrontant una caiguda de l’activitat superior al 60 per cent. No és estrany si tenim en compte que bona part de negocis com bars o restaurants compten amb autònoms al capdavant i s’han vist obligats a tancar durant mesos i ara, per exemple, amb prou feines poden atendre unes hores al dia els clients.

La situació especialment difícil es repeteix en altres sectors tan importants per a l’economia local com el comerç o el turisme, amb una campanya per oblidar en el cas de la neu, per posar un exemple.

En realitat, només el 13,4 per cent dels autònoms assegura que ha mantingut el seu negoci i un 3,5 per cent diu que la seua facturació ha augmentat. Aquest sector és especialment important a Lleida perquè el seu pes sobre el total de l’afiliació a la Seguretat Social és superior a la mitjana espanyola i de l’Estat. Lleida compta amb 185.478 afiliats a la Seguretat Social, dels quals 32.608 cotitzen com autònoms, als quals s’afegeixen uns altres 5.375 del règim especial agrari.

Des del seu punt de vista, és necessari un pla urgent de mesures econòmiques que estableixi ajuts directes, “un pla d’emergència que permeti als autònoms enfrontar-se als propers mesos, esmorteir la caiguda de l’activitat i evitar el tancament d’empreses, autònoms i per tant, la destrucció d’ocupació”.

“El finançament pot ser un problema per a molts autònoms”, remarca Amor, que apressa a prendre mesures per donar suport al sector i recorda les que s’estan adoptant en altres països europeus.

“El 2020 ha estat un any horrible per a milers d’emprenedors”

El president d’ATA, Lorenzo Amor, assenyala que el 2020 “ha estat un any horrible per a milers d’autònoms que han hagut de reduir les plantilles, tenir pèrdues de les quals no saben si es recuperaran i, en ocasions, haver de tancar en la ruïna més absoluta”.

tracking