SEGRE

ESNOTICIA

Sis de cada deu víctimes laborals de la crisi són dones, aturades o en ERTO

Avui se celebra el Dia Internacional de la Dona Treballadora, que coincideix amb el primer any de la pandèmia de la Covid-19, una crisi sanitària, social i econòmica que, malgrat ser global, ha castigat especialment les dones. A tall d'exemple, només a Lleida, en tot just un any, 8.324 dones han passat a engrossir les xifres de l'atur o estan en un ERTO.

El comerç, amb l’hostaleria i el turisme, és un dels sectors amb més taxa d’ocupació femenina.

El comerç, amb l’hostaleria i el turisme, és un dels sectors amb més taxa d’ocupació femenina.ITMAR FABREGAT

Creat:

Actualitzat:

La crisi provocada pel coronavirus, de la qual complim un any, ha castigat tots els sectors econòmics a nivell global, però en el cas de Lleida especialment el sector serveis, amb comerç, turisme i hostaleria al capdavant, tres subsectors que tradicionalment han estat un nínxol de l’ocupació femenina. Això s’ha traduït en una sagnia per a la dona en termes d’atur, ja que si en aquests últims dotze mesos Lleida ha vist com es disparava la xifra de parats en 6.490 persones més, fins a arribar als 27.605, la meitat d’aquests nous sol·licitants de feina són dones, ni més ni menys que un total de 3.354.

Un autèntic càstig en termes laborals que pren més força un dia com el d’avui, el 8 de març, Dia de la Dona Treballadora..

Però no acaba aquí aquest problema. A aquest atur femení disparat hi cal sumar que el nombre de dones afectades per un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) el mes de febrer a Lleida assolia les 4.009 persones, el 58,4 per cent del total (6.862), segons el ministeri de Treball. És a dir, 8.324 dones s’han inscrit a l’atur en un any o han estat afectades per un ERTO, el 57% del total a Lleida.

D’altra banda, l’Enquesta de Població Activa (EPA) del quart trimestre del 2020 situa en un 46,5 per cent la població femenina ocupada, un punt més que l’any anterior, un increment que, malgrat semblar positiu, per a CCOO de Lleida és a causa de l’“important descens del nombre d’homes ocupats, que han incrementat el percentatge de població a l’atur, i no pel creixement del nombre de dones ocupades”. Així mateix, les dones suposen el 39,6 per cent de la població aturada quan un any abans representaven el 57,5.

A més, la taxa d’activitat femenina a la demarcació de Lleida en aquest període era gairebé nou punts inferior a la dels homes, mentre que l’any 2019 era de set punts. Però la taxa d’atur de les dones era del 9,5%, gairebé tres punts per sota que la dels homes, una xifra positiva però que s’explica “pel creixement més elevat de la inactivitat de les dones o pel desistiment a incorporar-se al mercat laboral, potser per la Covid-19”, segons CCOO.

Quant a la durada de l’atur, les dones se situen davant dels homes en el de llarga durada, són el 70 per cent a la franja d’1 a 2 anys i representen gairebé el 63 per cent del total de parades de més de dos anys. A més, per al sindicat, l’auge del teletreball no ha significat en gaires casos un alleujament, “sinó una situació més esclavitzant”, atès que al pes de les cures de la casa se suma la dels fills o bé de persones dependents.

Més de 1.100 víctimes el 2020 a Lleida

Els Mossos d’Esquadra van atendre l’any passat un total de 1.119 lleidatanes víctimes de violència masclista. El 2020 es va produir un augment de les denúncies per violència masclista en l’àmbit familiar, amb 182 denúncies davant de les 159 del 2019. Un augment que fonts policials atribueixen al confinament per la Covid-19. D’altra banda, les denúncies per violència masclista en l’àmbit de la parella van registrar un lleuger descens l’any passat a causa de les restriccions i es van comptabilitzar 830 casos a la província. Paral·lelament es van denunciar un total de 143 delictes sexuals, la majoria per abusos i agressions.

La cura dels fills, per a les dones

Nou de cada deu excedències per a la cura de fills i familiars són de dones, segons dades de la Paeria presentades fa uns dies. Un estudi que revela que el 73% de les llars monoparentals de la ciutat tenien una dona com a cap de família. La desigualtat per poder conciliar vida laboral i familiar s’ha agreujat per culpa de la pandèmia, ja que les dones han estat les que han dedicat més temps a la cura de la família durant el confinament.

Un dret que avança a Ponent i el Pirineu

L’Hospital del Pallars ja pot practicar interrupcions voluntàries de l’embaràs per la via farmacològica, i és així el primer centre de la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran que ofereix aquest servei. A més, Salut està treballant amb dos clíniques privades de Lleida ciutat perquè les lleidatanes que vulguin avortar entre la setmana 9 i la 14 de gestació no hagin de desplaçar-se a Barcelona o Tarragona.

La bretxa salarial a Lleida amb els homes supera el 15 per cent

Les treballadores lleidatanes cobren, de mitjana, un 15,48 per cent menys que els homes a la província de Lleida, segons l’estadística de l’Agència Tributària del 2019, últim any amb estadístiques disponibles. Durant aquell any, les dones van cobrar a Lleida un salari mitjà anual de 17.541 euros, mentre que en el cas dels homes va ser de 20.754 euros, la qual cosa representa una diferència de 3.213 euros.

A més, segons CCOO, l’any 2019 les lleidatanes també van percebre de mitjana anual 157 euros menys (-5%) de prestació d’atur que els homes. En el cas de la pensió, la bretxa va ser del -23,32%, ja que la pensió mitjana anual era de 12.839 euros, en el cas de les dones, i de 16.740 en els homes. Unes dades que, el 2020, podrien empitjorar i augmentar la bretxa.

tracking