SEGRE

ESTADÍSTICA INFLACIÓ

Els preus tornen a caure a Lleida, al contreure's una dècima al febrer

Degut fonamentalment a la baixada dels costos dels subministraments de la llar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els preus a les comarques de Lleida al febrer han tornat a caure un 0,1% després de registrar una pujada del 0,3% durant el gener, segons dades publicades ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La caiguda de l’Índex de Preus de Consum (IPC) a Lleida es deu, principalment, a la baixada del preu dels subministraments de la llar.

Així, els preus de l’habitatge, l’aigua, l’electricitat, el gas i altres combustibles van caure un 2,2% al febrer mentre que al gener van pujar un 0,8%. El transport manté el preu a la baixa encara que retalla distàncies amb el mes anterior i se situa en un -1,8%.

L’ensenyament segueix en negatiu amb un -4,6% i les comunicacions també es mantenen per sota amb un -3,5%. El mes de febrer també es van situar en negatiu amb un -0,6% els preus dels restaurants i hotels.

A Catalunya, l’IPC es va contreure sis dècimes al febrer respecte al gener i la taxa interanual es va situar en el -0,1%, mig punt menys que el mes anterior i torna a caure. Catalunya és el quart territori on més es contreu l’IPC en dades interanuals, juntament amb Aragó, Cantàbria, Astúries, Castella i Lleó i Madrid (-0,1%), i al darrere de les Canàries (-0,4%) i La Rioja i Castella-la Manxa (-0,2%).

Pimec demana vacunes per recolzar la recuperació i els sindicats reclamen ajuts per sostenir les rendes

En el conjunt de l’Estat, l’efecte contraposat de l’evolució dels preus de l’electricitat i els carburants va mantenir congelats els preus al febrer, sense canvis respecte al mateix mes del 2020, la qual cosa representa una rebaixa de cinc dècimes respecte a la taxa d’inflació del gener (0,5%).

Així, es deixa sense continuïtat la pujada de preus del gener, quan l’encariment de l’electricitat a causa de la borrasca Filomena va posar fi a nou mesos consecutius de caigudes, algunes d’especialment intenses com la del maig del 2020 (0,9 per cent), conseqüència dels efectes de la pandèmia sobre l’economia. Els preus del febrer han estat marcats per l’energia, que en aquest cas ha pressionat tant a l’alça, a través dels carburants, com a la baixa, a través de l’electricitat.

Atesa l’evolució dels preus, la patronal catalana Pimec va alertar que és necessari “accelerar la vacunació” per poder tenir mesures menys restrictives que permetin reiniciar l’activitat econòmica i afavorir la recuperació. CCOO va fer una crida a l’atenció sobre l’alça de preus en productes i serveis bàsics malgrat l’estabilitat de l’IPC general i UGT va demanar que es facin “tots els esforços fiscals necessaris” per sostenir les rendes de treballadors.

tracking