SEGRE

CRISI SANITÀRIA

Més de 22 milions per baixes de la Covid

A Lleida, que n'acumula 50.000 entre treballadors infectats o en aïllament || El nivell d'ocupació anterior a la pandèmia s'assolirà aquest any, segons les estimacions de Randstad

Una gestora Covid atén una possible pacient de coronavirus al CAP d’Alcarràs el juliol passat.

Una gestora Covid atén una possible pacient de coronavirus al CAP d’Alcarràs el juliol passat.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Seguretat Social ha tramitat 50.381 prestacions per incapacitat laboral temporal relacionades amb la pandèmia a Lleida des que fa un any es va decretar l’estat d’alarma. Unes baixes laborals que han tingut un cost estimat per sobre dels 22 milions d’euros. En el conjunt de l’Estat, han estat 3.769.798 casos, dels quals més d’1,2 milions corresponien a persones a qui es va diagnosticar la Covid-19, mentre que la Seguretat Social va compensar els més de 2,5 milions restants perquè es van haver de confinar com a mesura preventiva per evitar la propagació del virus.

De mitjana, les persones que s’han acollit a una baixa Covid ho han estat durant 19,43 dies en el cas de contagi i 12,61 dies en aïllament. Amb aquestes mitjanes, estem parlant que les empreses de Lleida han perdut més de 331.000 jornades laborals per contagis i més de 420.000 per confinament.

Aquestes baixes estan assimilades als accidents de treball, la qual cosa representa una millora de la prestació respecte a les malalties comunes. Allibera del cost que assumeixen treballadors i empreses en cas de baixa comuna.

En concret, l’assimilació a accident de treball estableix que la prestació per als treballadors sigui del 75% de la seua base reguladora des de l’endemà al de la baixa a la feina, en lloc del 60% de la base reguladora des del quart dia de la baixa fins al vintè inclusivament i del 75% des del dia 21 en endavant que suposa per a qui se’ls reconeix una baixa per malaltia comuna. A més, també fa que l’administració assumeixi el cost d’aquesta prestació des del primer dia, a diferència de la baixa comuna, quan ho fa a partir del dia 15.

Aquestes dades de les baixes donen només idea d’una part del que ha suposat l’últim any de pandèmia i d’estat d’alarma a Lleida tant per als treballadors com per a les empreses. El Govern central va arribar a decretar la paralització de totes activitats des del 30 de març fins al 9 d’abril, els dos inclosos, per frenar la propagació de la Covid-19, amb un permís retribuït recuperable per a les plantilles obligades a quedar-se a casa.

Més de 34.000 lleidatans treballen en sectors considerats essencials i tota o almenys part de la plantilla van haver de mantenir-se en actiu. Parlem des de l’alimentació i la distribució fins a les activitats relacionades amb la sanitat, la seguretat o els mitjans de comunicació, per posar-ne alguns exemples.

Com va publicar SEGRE diumenge passat, malgrat que els expedients de regulació d’ocupació han contribuït aquest any a esmorteir l’increment de l’atur, en els dotze últims mesos ha crescut en 6.590 lleidatans, fins a registrar-se’n 27.605. Randstad preveu una recuperació moderada de l’ocupació a Espanya aquest 2021, amb un creixement de l’1,8 per cent, la qual cosa portarà el volum d’ocupació als 19,7 milions. És una xifra molt similar a la que es va registrar el 2019, abans de l’esclat de la pandèmia.

tracking