SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

Els ERTO es mantindran després del 31 de maig amb una fórmula “similar” a l'actual

Yolanda Díaz anuncia que les negociacions amb sindicats i patronal començaran ben aviat || La província de Lleida va acabar el mes de març amb 5.561 treballadors en un d'aquests expedients

La ministra Díaz conversa amb Antón Costas, candidat a presidir el Consell Econòmic i Social.

La ministra Díaz conversa amb Antón Costas, candidat a presidir el Consell Econòmic i Social.MINISTERIO DE TRABAJO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vicepresidenta tercera i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, va anunciar ahir que els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) continuaran a partir del 31 de maig “en una fórmula similar a l’actual”. Així ho va assenyalar a la clausura dels VII Premis Cepyme, on va apuntar que “ben aviat” s’obrirà la negociació al si de la comissió tripartida.

La província de Lleida va acabar el mes de març amb 5.561 treballadors immersos en un d’aquests expedients, una xifra que representa un descens del 18,9% respecte al mes anterior. Un total de 3.202 eren dones i 2.359, homes. El nombre d’empreses amb part o tota la plantilla en un expedient temporal es va situar en 1.884, un 9,6% menys que al febrer, segons les últimes dades fetes públiques aquesta mateixa setmana pel ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, que lidera José Luis Escrivá. Els afectats per expedients han anat reduint-se en la mesura que es relaxaven les restriccions d’activitat per la Covid.

Al març, amb la relaxació de restriccions, el nombre d’afectats per ERTO va baixar un 18,9% a Lleida

“Els assalariats de pimes han estat els principals beneficiaris dels ERTO, un mecanisme contrastat en la seua utilitat i que ha de continuar exercint la seua protecció”, va postil·lar Díaz. La ministra va voler ressaltar que un dels grans èxits dels ERTO ha estat que les petites i mitjanes empreses i els autònoms hagin pogut acollir-se, per primera vegada, “a aquest sistema de protecció de l’ocupació i de les empreses, democratitzant un mecanisme que fins ara s’havia reservat a les grans empreses”.

Per la seua banda, la ministra d’Hisenda i portaveu del Govern central, María Jesús Montero, va dir a la inauguració de la nova seu de Comissions Obreres a Sevilla que en aquest “difícil” context socioeconòmic fruit de la pandèmia, l’Executiu té en el pla laboral “tasques tan importants” com la derogació de la reforma laboral implantada el 2012 pel Partit Popular. També es va marcar com a repte corregir l’alta “temporalitat” del mercat laboral espanyol, entre altres aspectes.

Montero va enaltir també els “importants” acords assolits entre els sindicats, les patronals i el Govern central per defensar el teixit productiu i els treballadors davant de la nova crisi, i va esmentar expressament els pactes assolits per als ERTO, un mecanisme actualment vigent fins al pròxim 31 de maig del 2021.

Firmes de gran consum demanen vacunar la plantilla La cadena de valor del gran consum (des del sector cooperatiu fins a la indústria i a la distribució) ha demanat al Govern central i a les comunitats prioritzar ja la vacunació dels seus 2,3 milions d’empleats amb llocs de treball essencials i presencials. Segons el parer dels seus representants, una vegada vacunada la població gran i de risc, i davant del nou pla de vacunació massiva del Govern per edats, és el moment de donar prioritat a aquest col·lectiu.

Així ho defensen la patronal de la indústria alimentària (FIAB), les associacions de la distribució (Anged, Asedas i Aces) i del gran consum (Aecoc) i Cooperatives Agroalimentàries. Proposen vacunar a través de les seues mútues, els serveis mèdics de les empreses o contractant professionals que administrin les dosis.

tracking