SEGRE

El Pla de Recuperació contempla 20 inversions amb el focus en mobilitat i habitatge

Sánchez avança reformes en el sistema de salut i el sistema elèctric i la modernització de la Justícia

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en roda de premsa després de la reunió del Consell de Ministres.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en roda de premsa després de la reunió del Consell de Ministres.Pool Moncloa / Borja Puig de la Bellacasa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimarts que el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència contempla 20 inversions en sectors principals per als tres propers anys, amb el focus en mobilitat sostenible, habitatge, energia, modernització de l’administració pública i digitalització.

Així ho ha traslladat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres i a la celebració de la segona reunió de la Comissió Interministerial per a la Recuperació, Transformació i Resiliència a la qual han assistit tots els membres de l’Executiu.

En concret, el pla preveu 13.200 milions per abordar una estratègia de mobilitat sostenible, segura i connectada; 6.820 milions per a la rehabilitació d’habitatge i regeneració urbana; 4.315 milions per a la modernització de les administracions públiques, atallant la temporalitat que pateix; 4.066 milions en un pla de digitalització de les pimes; 3.999 milions per avançar en el 5G; i 3.782 milions per a una nova política industrial i l’estratègia economia circular.

Així mateix, es destinaran 3.593 milions en un pla de competències nacionals en digitalització; 3.400 milions aniran al sector turístic del país; 3.380 milions per al desenvolupament de la ciència i innovació i 3.165 milions per a la integració d’energies renovables.

"El Pla de Recuperació és l’oportunitat més gran per a Espanya des de la seua entrada a la UE", ha recalcat Sánchez assegurant que el país "no deixarà escapar l’oportunitat que es presenta amb els fons europeus, no només per abordar la urgència de la crisi, sinó també per dissenyar el model de futur del país per a en la pròxima dècada".

A més de les inversions ja esmentades, el pla també contempla 2.492 milions en una nova economia de les cures; 2.363 milions en noves polítiques públiques per a un mercat de treball "dinàmic resilient i inclusiu"; 2.091 milions per a la preservació del litoral i recursos hídrics i 2.076 milions en un pla estratègic de formació professional.

També inclou 1.642 milions per a la conservació i restauració d’ecosistemes i biodiversitat; 1.648 milions en modernització i digitalització del sistema educatiu; 1.555 milions per al full de ruta de l’hidrogen renovable; 1.365 milions per a infraestructures elèctriques, xarxes intel·ligents i emmagatzemament; 1.069 milions per a la renovació i modernització del sistema sanitari i 500 milions per a l’estratègia nacional d’intel·ligència artificial.

Així, en total, es mobilitzaran en el període 2021-2023 inversions públiques per import aproximat de 70.000 milions d’euros, que tindran un impacte "immediat" en l’economia i en l’ocupació aquest mateix any.

El president del Govern espanyol va assenyalar que el Pla, articulat en quatre eixos, es compon de 212 mesures, de les quals 110 són inversions i 102, reformes, amb dos objectius fonamentals: impulsar la recuperació econòmica a curt termini i reconvertir i transformar l’economia espanyola per fer-la més competitiva i sostenible.

Del conjunt del pla, es destinarà el 39% a la transició ecològica, 29% a la transformació digital, el 10,5% a educació i formació i un 7% per a I+D+i, segons ha especificat Sánchez durant la seua compareixença.

Quant a les reformes, el president ha avançat algunes de les que es pretenen abordar, com són la modernització del sistema de salut, la reforma del sistema elèctric, la modernització de la Justícia, la nova economia de les cures o la llei d’Aigües.

A més, també ha fet menció a la modernització de les Administracions Públiques, l’economia circular, la mobilitat sostenible, la ciència i l’habitatge, el sistema fiscal o la sostenibilitat de les pensions públiques.

"Tenim un horitzó d’esperança extraordinària. Hi ha un pla que ja està en marxa i ho tenim tot llest per desenvolupar-los l’endemà que s’aprovi a Brussel·les", ha remarcat el president.

Sánchez va destacar que es tracta del pla econòmic "més ambiciós i més transcendental" de la recent història econòmica d’Espanya i l’oportunitat" "més gran per a Espanya des de la seua entrada a la UE fa 37 anys. "Operacions com aquesta es presenten un parell de vegades en un segle i no la deixarem passar", va reiterar Sánchez, que va indicar que tindrà un impacte en el PIB de 2 punts anuals i permetrà la creació de 800.000 nous llocs de treball en sis anys.

Sánchez presentarà demà dimecres el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència al Congrés dels Diputats a petició pròpia abans d’enviar-lo aquest mateix mes d’abril a Brussel·les, i a la tarda la ministra d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, convocarà la taula del diàleg social per traslladar el pla als agents socials.

tracking