SEGRE

CONJUNTURA ANÀLISI

Lleida té més de mig miler d'empreses zombis, al ser econòmicament inviables

Són les incapaces de cobrir despeses financeres amb els seus resultats || El gruix d'aquestes companyies a la demarcació s'enquadren en el sector de la construcció i immobiliari, seguit del comercial

Els experts auguren un increment de concursos de creditors als jutjats.

Els experts auguren un increment de concursos de creditors als jutjats.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La província de Lleida té més de mig miler d’empreses zombis, econòmicament inviables perquè no poden cobrir les despeses financeres amb els seus resultats. Així ho reflecteix un estudi elaborat per D&B, filial de CESCE, que destaca l’interès a detectar aquestes companyies, en especial en el context actual. Els ajuts que reben les empreses en aquest període de crisi sanitària podria provocar una zombificació del teixit empresarial. A més, a les Administracions els interessa saber quines societats es troben en aquesta situació per no donar-los ajuts.

En el cas concret de la demarcació de Lleida, són 508 les empreses zombis, una xifra que representa el 7,73% de les detectades a Cataunya i l’1,28% de l’Estat. La majoria de les afectades corresponen a la construcció i a activitats immobiliàries, amb un total de 176 empreses, que representen el 34,65% del total. El sector va ser el primer que va patir el flagell de la crisi que va esclatar el 2008 i encara hi ha negocis en dificultats que s’han vist agreujades amb la pandèmia.

Catalunya té 6.565 d’aquestes empreses i la xifra en el conjunt de l’Estat s’eleva a 39.560

El segon sector que agrupa més empreses d’aquestes característiques a les comarques lleidatanes és el comerç, amb 91, casos que suposen un 17,91%. Parlem d’una branca d’activitat que s’ha vist especialment castigada per la Covid-19, en concret per les restriccions imposades per les administracions per evitar-ne la propagació i per la caiguda del consum per la crisi econòmica o la menor necessitat de despesa de les famílies, per exemple en roba i calçat a causa del teletreball.

Molt al darrere se situen els 44 negocis de serveis empresarials considerats zombis per l’informe de D&B, que representen el 8,66% del total. Els segueixen 38 en agricultura (7,48%), 36 en indústria (7,09%), 32 en energia (6,30%), 30 en hostaleria (5,91%), 23 en transport (4,53%), 13 en comunicacions (2,56%), 13 en “altres serveis” (2,56%), 7 en educació (1,38%), 3 en sanitat (0,59%), una en administració (0,20%) i una en intermediació financera (0,20%).

D’altra banda, en el conjunt de l’Estat espanyol, l’estudi estableix el volum d’aquest tipus de companyies inviables en 39.560 i Madrid és la que en concentra un número més elevat, amb 7.194, seguida de Catalunya amb 6.565 i Andalusia, amb 4.451.

El 95% de les firmes afectades a la província són microempreses L’anàlisi del tipus d’empreses que es poden qualificar com a zombis coincideix amb la distribució del tipus de societats que hi ha a la província de Lleida. De fet, un total de 483 són microempreses, cosa que representa una mica més del 95% del total.

Unes altres 16 són petites, una és mitjana i fins a vuit d’aquestes companyies que no poden cobrir les seues despeses financeres amb els seus resultats són grans, segons l’estudi de D&B. Últimament s’estan qualificant també com a zombis les empreses inscrites en el Registre Mercantil però que no desenvolupen activitat comercial, en particular que no publiquen comptes anuals.

L’Administració les tenen en el punt de mira i es pretén identificar-les perquè no siguin utilitzades amb finalitats delictives. En el conjunt de l’Estat, hi ha un total de 1.439.168 d’aquestes societats sense activitat comercial, de les quals un 24,66% són a Madrid i un 20,05%, a Catalunya.

tracking