SEGRE

LABORAL NORMATIVA

Escrivá advoca per allargar els ERTO com a mínim fins al setembre

Amb l'esquema actual, posant el focus en els incentius || Catalunya mobilitza 25 milions per formar i orientar aturats i afectats per aquests expedients

El ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá, en una imatge al Congrés dels Diputats.

El ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá, en una imatge al Congrés dels Diputats.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá, va apostar ahir per allargar els expedients de regulació temporal de l’ocupació (ERTO) tres o quatre mesos més a partir del 31 de maig, com a mesura per protegir els llocs de treball mentre duri la pandèmia. En aquest sentit, el ministre va donar per fet que els ERTO es prorrogaran, i va advocar perquè mantinguin el mateix esquema que tenen actualment perquè “estan funcionant molt bé”.

Tanmateix, va manifestar que el Govern espanyol posarà “èmfasi” en els incentius per a la reincorporació dels treballadors en ERTO al mercat laboral quan, a partir del mes de maig, es torni a obrir la negociació per prorrogar aquesta eina. En el cas de la província de Lleida, segons les últimes dades facilitades pel ministeri de Treball, queden 5.561 persones immerses en un expedient d’aquestes característiques.

Representen prop de quatre de cada cent treballadors de la demarcació, tenint en compte que els afectats per un ERTO no compten com a aturats, sinó que segueixen donats d’alta a la Seguretat Social. Aquesta xifra, no obstant, està lluny de l’assolida fa un any, quan simultàniament hi havia més de 27.500 lleidatans en ERTO.

En paral·lel, la conselleria de Treball va anunciar ahir que ha mobilitzat 25 milions per a la formació i orientació dels treballadors que estan en ERTO i dels aturats. En aquest sentit, la quantitat consignada serà de 17,6 milions per a formació i de 7,3 milions per a orientació, i se’n beneficiaran un mínim de 12.500 persones.

Aquesta partida representa el gruix d’un paquet de mesures d’ajuda a empreses pel coronavirus que ascendeix a un total d’11.000 milions d’euros. Els 3.000 milions restants són per convertir part dels crèdits bancaris amb aval de l’ICO en instruments per reforçar la solvència de les empreses.

Més sectors podran optar a aconseguir ajuts directes La vicepresidenta segona i ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, va anunciar ahir que el Consell de Ministres aprovarà avui dimarts una modificació del decret d’ajuts directes a les empreses amb la qual donar marge a les comunitats autònomes perquè incloguin més sectors en aquest paquet d’incentius per afrontar les conseqüències del coronavirus. Així, segons va explicar Calviño durant una intervenció en la presentació d’un informe sobre el pla de recuperació organitzada pels Analistas Financieros Internacionales (AFI), aquest canvi al marc normatiu donarà “marge addicional” a les autonomies per a “ajudes a sectors i empreses particularment afectades als seus territoris”.

Els convenis que va enviar la setmana passada el ministeri d’Hisenda als Executius regionals ja obrien la porta a ampliar els noranta-cinc sectors que el decret inicial fixava com a potencials beneficiaris dels 7.000 milions d’euros en ajuts directes.

tracking