SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

Quants llocs de treball ha perdut Lleida durant l'any de pandèmia?

Només el col·lectiu dels assalariats agraris ha crescut a la província || La pèrdua de llocs s'acarnissa entre els assalariats i els autònoms aliens al camp

Les restriccions en sectors com la restauració tenen greus efectes quant a ocupació i economia.

Les restriccions en sectors com la restauració tenen greus efectes quant a ocupació i economia.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’any de pandèmia s’ha saldat amb la destrucció de més de 2.500 llocs de treball a la província de Lleida, una xifra que en el cas del conjunt de l’Estat es dispara fins als 400.000.

Aquest dur balanç es produeix, a més a més, quan encara queden en expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) un total de 900.000 persones a Espanya, al trobar-se en empreses especialment afectades per la crisi i les restriccions en determinats sectors per tal d’intentar frenar l’expansió del coronavirus, segons apunta un estudi d’Asempleo que compara les dades del febrer d’aquest any amb les mateixes dates l’any passat.

En el cas de la província de Lleida, la Seguretat Social ha perdut en aquests dotze mesos un total de 2.541 afiliats. Parlem de 189.057 el 2020 davant dels 186.516 d’aquest any. El gruix de la pèrdua d’ocupació correspon al col·lectiu d’assalariats, amb una pèrdua de 1.913 llocs de treball, fins a quedar-se en 141.790.

També els empleats de la llar s’han vist colpejats per la crisi i dels 2.158 de fa un any s’ha passat a 2.065. En el règim general només s’aprecia un repunt en el sistema especial agrari, amb un creixement de 147, fins a assolir els 6.573.

Molts han estat també els negocis que no han pogut afrontar la crisi i els empresaris han accelerat la seua jubilació o han acabat tancant sense més. Lleida ha passat de 33.128 a 32.645 autònoms l’activitat dels quals no se centra en el sector agrari. És a dir, s’han perdut 573 emprenedors. D’altra banda, baixa l’afiliació d’autònoms del règim agrari, continuant amb el degoteig que porta patint el sector en les últimes dècades. En aquest cas concret, el camp de Lleida n’ha perdut 196 i es queda amb 5.359.

L’informe d’Asempleo, elaborat amb dades del conjunt de l’Estat, apunta que vuit de cada deu llocs de treball destruïts en els últims dotze mesos s’han concentrat en els sectors d’hostaleria, comerç i activitats de lleure.

En concret, l’hostaleria ha perdut gairebé 300.000 llocs de treball respecte al febrer del 2020, mentre que al comerç han desaparegut gairebé 98.000 llocs de treball.

tracking