SEGRE

FISCALITAT REFORMA

Més de 29.500 famílies lleidatanes declaren l'IRPF de forma conjunta

La reforma del sistema suposaria, a la pràctica, que haurien de pagar més || El Govern central diu que treballa a “definir línies de consolidació d'ingressos”

Un treballador de l’Agència Tributària atén una parella de contribuents.

Un treballador de l’Agència Tributària atén una parella de contribuents.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La possibilitat d’eliminar la deducció fiscal per la tributació de l’IRPF de manera conjunta a la declaració de la renda ha fet que s’encenguin totes les alarmes per a moltes famílies. Les últimes dades de l’Agència Tributària situen en 29.556 les famílies de la província de Lleida que utilitzen aquest sistema per declarar l’IRPF, xifra que suposa el 14,22% del total.

Aquesta fórmula és especialment utilitzada en cas de parelles en les quals o bé un dels membres no treballa o té uns ingressos baixos o són els dos els que tenen unes rendes reduïdes. La deducció que es poden aplicar en l’actualitat ascendeix a 3.400 euros en el cas d’unitats familiars integrades pels dos cònjuges. Si parlem de monoparentals, la quantitat se situa en 2.150 euros. Es tracta de quantitats significatives i que afectaria una mica més del 14 per cent de les declaracions de la renda que es presenten a la demarcació, segons dades de les últimes campanyes a la província.

L’AIReF calcula que la deducció suposa uns 2.293 milions per a l’Estat, uns 18 a Lleida

Enmig de la polèmica, la vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, va dir ahir que La Moncloa està “definint i explorant” al paquet de consolidació fiscal “com construir les línies de consolidació d’ingressos”, i va negar que existeixi una rectificació pel que fa als possibles canvis en la tributació conjunta. Segons fonts del ministeri d’Hisenda, el que apareix a l’Annex IV del Pla de Recuperació que La Moncloa ha remès a Brussel·les és que, d’acord amb l’estudi realitzat per l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) el juliol del 2020, es va arribar a la conclusió que aquesta reducció, en la configuració actual, generava un “desincentiu a la participació laboral dels segons perceptors de renda [principalment dones de rendes baixes], fet que accentua els problemes de bretxa de gènere de l’economia espanyola”.

L’estudi de l’AIReF estima en 2.293 milions d’euros el cost per a les arques públiques de la deducció per declaració conjunta. Tenint en compte que a Espanya són més de 3,6 milions de declaracions, parlem d’una mitjana de 623 euros. Així doncs, en el cas de les famílies de Lleida, l’impacte global superaria els 18 milions d’euros.

L’Executiu diu que s’ha creat un grup d’experts que emetrà un informe el febrer de l’any 2022 i que serà en aquell moment quan es plantejarà quines mesures fiscals són més adequades per adequar el sistema tributari al segle XXI.

tracking