SEGRE

Totes les autovies de pagament el 2024?

El Govern deixa la porta oberta a que tota la xarxa de carreteres de l’Estat tingui peatge

Camions en una autovia.

Camions en una autovia.Amado Forrolla

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol estudia el 2024 com la data en la qual es podria començar a implementar el sistema de pagament per ús a la xarxa de carreteres de l’Estat, com a resposta als dos principis en què es basarà a partir d’aquell moment la utilització de les carreteres: "qui contamina paga" i "el que utilitza paga". Fins aquell moment, l’Executiu preveu dur a terme una campanya de "conscienciació i sensibilització" sobre els transportistes i la població quant a la necessitat d’executar aquesta mesura, segons ho assegura al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència remès a Brussel·les. Basant-se en l’experiència internacional, l’Executiu creu que el temps mínim necessari per desenvolupar els instruments normatius i crear l’estructura precisa per implantar un sistema de pagament per ús a nivell nacional és d’entre dos i tres anys.

No obstant, el Govern espanyol insisteix que buscarà l’acord social i polític per implementar aquesta mesura, consultant amb els transportistes professionals, així com amb les comunitats autònomes i altres administracions per determinar la voluntat de tots d’incorporar peatges a les carreteres sota la seua titularitat.

Respecte als camions i resta de vehicles pesats autoritzats per al transport de mercaderies per carretera, el text aclareix que s’impulsaran des de l’Administració les condicions normatives necessàries perquè el cost del peatge sigui assumit pels carregadors, incentivant així la recerca de la sostenibilitat i eficiència del transport.

En aquest sentit, el Govern central s’escuda en diversos elements per justificar aquesta mesura, sent la minorització de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, l’impacte de la carretera sobre el medi ambient i l’eficiència del transport alguns d’ells.

DÈFICIT DE 8.000 MILIONS

Tanmateix, la principal raó és el voluminós dèficit que arrossega la conservació de les carreteres. "Amb una xarxa estatal que supera els 26.466 quilòmetres d’extensió, dels quals uns 12.000 són de carreteres d’alta capacitat, el que fa que tinguem la més extensa d’Europa, els costos de conservació són creixents i no és possible que siguin assumits de manera directa pels recursos pressupostaris", assenyala el text.

El Govern estatal també aclareix que el sistema podria ser "escalable i progressiu", és a dir, que es cobri inicialment només a la xarxa d’alta capacitat (autovies) i que s’estengui de forma progressiva a altres xarxes, obrint la porta així que qualsevol carretera pugui ser de peatge.

Aquesta progressivitat en l’aplicació de la mesura respon a l’esperat rebuig que causarà en la població. Per això, defensa que es determinaran tarifes "assumibles però que garanteixin el finançament".

Des de l’Associació d’Empreses de Conservació i Explotació d’Infraestructures (Acex) defensen que un peatge d’entre 3 i 5 cèntims de mitjana seria suficient per acabar amb el dèficit de 8.000 milions que ja acumula la conservació de les carreteres.

tracking