SEGRE

Quant pagaria un camió per creuar Espanya amb els nous peatges?

Un camió passava ahir pel peatge de l’autopista AP-2 a les Borges Blanques.

Un camió passava ahir pel peatge de l’autopista AP-2 a les Borges Blanques.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de l’aplicació dels peatges que el Govern espanyol planeja posar en marxa a partir de 2024 com a part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, el preu per creuar Espanya amb un camió de punta a punta podria ascendir fins els 150 euros, segons ha informat OBS Business School.

El professor Javier San Martín ha explicat que a Espanya podria aplicar-se el que es coneix com una Eurovinyeta, una taxa que afectaria els turismes amb el pagament de 9 cèntims per quilòmetre i els vehicles de transport de mercaderia pesada amb 19 cèntims. L’institut ha recordat que 23 dels 25 països que componen actualment la Unió Europea compten amb algun tipus de gravamen semblant.

Encara que a Espanya hi ha actualment un impost similar, només afecta les concessionàries i, com ha explicat San Martín, en la majoria de casos deixaran d’estar vigents en els propers anys. Malgrat que a nivell econòmic aquesta taxa ajudarà proveir les arques públiques i a fer front a la crisi provocada pel Covid-19, OBS Business School ha recordat que aquesta mesura té una motivació ecològica.

Quant a la manera en què s’efectuarà el seu cobrament, existeixen diverses possibilitats. Una d’elles és que la taxa sigui variable en funció del tipus de vehicle. També s’ha especulat que s’estableixi un pagament per quilòmetre basat en el peatge tradicional o a través de sensors col·locats al vehicle per detectar quan entra o surt d’una via d’alta capacitat.

Els últims països que l’han posat en marxa ho han fet amb un sistema de reconeixement de la matrícula que associa el vehicle a un propietari i un compte, al qual es passa el cobrament de la taxa quan es detecta que el vehicle ha utilitzat una via de pagament.

DIÈSEL

També s’ha anunciat que hi haurà un nou impost al dièsel que l’equipararà amb la gasolina o fins i tot farà elevar el seu valor per sobre d’aquest. "Ara mateix no té molt sentit que el dièsel tingui uns impostos especials inferiors a altres combustibles", ha assenyalat Javier San Martín.

Els impostos de vehicles de tracció mecànica també podrien augmentar per tal de gravar-ne més als vehicles amb motoritzacions més contaminants. No s’ha especificat quin serà el mètode per fer, malgrat que s’espera que s’utilitzin diferents barems per determinar la capacitat de contaminar en funció de l’antiguitat del motor, el tipus de motor i el de combustible, o es farà una transformació completa de l’impost i es buscarà una altra manera de gravar que primi l’existència de motors més ecològics.

L’expert d’OBS Business School ha afirmat que es pot esperar més impostos d’aquest tipus ja que l’obligació d’ajustar-se a les normatives europees sobre el medi ambient es faran més intenses a curt termini, per complir les exigències del Tractat de París i el Pla de Descarbonització.

tracking