SEGRE

CRISI ECONÒMICA

El Banc d'Espanya recepta abaratir l'acomiadament i la motxilla austríaca

Reclama un paquet de reformes aprofitant els fons europeus || L'entitat ja aprecia signes de recuperació i defensa una reforma fiscal “integral”

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos.

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos.EFE/BALLESTEROS/ARCHIVO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Banc d’Espanya destaca al seu informe anual de l’any 2020 l’“elevada desigualtat” que hi ha en les indemnitzacions per acomiadament dels contractes temporals i els indefinits, un problema que, segons el seu parer, es mitigaria si es reformés el cost l’acomiadament a Espanya i s’implantés l’anomenadamotxilla austríaca”.

Entre les diferents opcions a considerar per reduir aquesta dualitat, el Banc d’Espanya assenyala els contractes amb costos d’acomiadament creixents o un sistema mixt que combini una reforma dels costos d’acomiadament amb l’establiment de la motxilla austríaca. Aquesta consisteix en un fons en el qual les empreses realitzen periòdicament una contribució a nom de cadascun dels seus treballadors, als quals es permet recuperar aquestes contribucions en cas de pèrdua involuntària de l’ocupació (acomiadament o fi de contracte) o, si no ho han fet abans, en el moment de la jubilació.

En cas de baixa voluntària del lloc de treball, el treballador no perdria l’import acumulat en el fons: se l’emportaria de motxilla per continuar ampliant-lo amb les aportacions d’altres ocupadors. Com a contraprestació a les contribucions dels ocupadors, la indemnització per acomiadament es veuria reduïda.

El Banc d’Espanya afirma que els recursos del programa Next Generation EU podrien ser utilitzats per mitigar parcialment el sobrecost que assumirien les empreses durant la transició cap al nou esquema i que xifra en uns 8.000 milions d’euros.

El Banc d’Espanya preveu que les empreses acumulin un deute no sostenible de fins a 19.000 milions

L’informe analitza també l’impacte de la crisi de la Covid-19 sobre els sectors productius. Les empreses acumularien un deute no sostenible que oscil·la entre els 9.000 milions d’euros de l’escenari més favorable i els 19.000 milions del menys favorable, amb el Banc d’Espanya.

D’altra banda, el Banc d’Espanya percep que, d’acord amb els indicadors de les últimes setmanes, s’estaria produint una recuperació de l’economia espanyola, després de l’inici “tan feble” de l’any per la tercera onada de la pandèmia, i espera que es produeixi una reactivació relativament “robusta” a partir del segon semestre fins a assolir els nivells precrisi el 2023.

Tanmateix, veu convenient una revisió “integral” del sistema tributari per aconseguir que la recaptació fiscal sigui “suficient” per finançar el nivell de despesa que es pretén emprendre.

tracking