SEGRE

CONJUNTURA ESTADÍSTIQUES

El preu de l'energia dispara l'IPC a Lleida fins al 2,8 per cent a l'abril

La inflació registra el repunt més gran en dos anys, amb previsions de noves alces

Imatge d'arxiu del Carrer Major de Lleida.

El preu de l'energia dispara l'IPCITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La inflació s’ha disparat el mes d’abril, amb el repunt més gran en dos anys pressionada per les pujades de la llum, les gasolines i el gasoil. L’Índex de Preus de Consum (IPC) a Lleida acumula dos mesos consecutius a l’alça, després de caure al gener i al febrer.

Durant l’abril, els preus a la demarcació es van encarir un 2,8% respecte al mateix mes del 2020, un 1,3% més en comparació amb la variació interanual registrada al març (+1,5%), segons les dades publicades ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La pujada de l’IPC a Lleida en termes interanuals ve motivada principalment per l’evolució en el preu dels subministraments de la llar –que es van encarir un 12,1% a l’abril i un 5% al març–, i del transport –un 7,5% a l’abril i un 3,7 al març–.

La variació de l’IPC a Lleida està per sobre de la mitjana de Catalunya, que a l’abril va ser del 2% en termes interanuals..

Respecte a la resta dels grups, també destaca l’increment en altres béns i serveis (+2,6%), sanitat (+1,6%), roba i calçat (+1,2%), mobles i articles per a la llar (+1%), i alimentació i begudes no alcohòliques (-0,9%). Les begudes alcohòliques i tabac s’han incrementat un lleuger 0,1%. En canvi, han registrat caigudes els sectors de les comunicacions (-4,5%), Ensenyament (-3,6%), el lleure i la cultura (-1,5%) i restaurants i hotels (-1,1%).

En el conjunt de l’Estat, l’IPC va pujar un 1,2% a l’abril en relació amb el mes anterior i va situar la seua taxa interanual en el 2,2%, nou dècimes per sobre de la del març (1,3%). Amb aquest repunt, amb el qual l’IPC anual encadena la quarta taxa positiva consecutiva, la inflació escala a nivells desconeguts des de fa més de dos anys. De fet, no s’assolia una taxa d’IPC tan elevada des de l’octubre del 2018, quan es va situar en el 2,3%. Davant les pujades de l’electricitat i els carburants, en les dades fetes públiques ahir destaca que es van abaratir les fruites i els paquets turístics.

Apostes per l’autoconsum energètic

La patronal Pimec va considerar ahir que, atesa la incidència dels preus dels productes energètics en el comportament general de l’IPC, és fonamental accelerar la transició energètica i promoure l’autoconsum mitjançant els fons europeus. Els sindicats van defensar la necessitat de protegir l’ocupació, incrementar els salaris i el Salari Mínim Interprofessional i mantenir i millorar l’escut de protecció social, després de l’erosió del poder adquisitiu dels més vulnerables per la pandèmia.

tracking