SEGRE

FRUITA DE PINYOL COLLITA

UP estima que el preu en origen de la fruita de pinyol millorarà i permetrà compensar la caiguda de producció

La collita a Europa se situarà entre un 30 i un 40% per sota respecte a la mitjana dels últims cinc anys

Collita de nectarines a Alcarràs

UP estima que el preu en origen de la fruita de pinyol millorarà i permetrà compensar la caiguda de produccióACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Unió de Pagesos preveu per aquesta campanya una millora del preu en origen de la fruita de pinyol. Aquest fet permetrà, segons el sindicat, compensar la caiguda d'ingressos a causa de la quantitat menor de quilos que es produiran, ja què les adversitats climàtiques que han afectat també la resta de zones productores de l'Estat i d'Europa.

Diferents fonts oficials, parlen d'una caiguda de producció al conjunt del continent d'entre un 30% i un 40% menys respecte a la mitjana dels últims cinc anys, i d'entre un 15% i un 20% en relació amb la collita del 2020, que ja va ser curta, també per afectacions climàtiques i meteorològiques.

La cirera millora la producció respecte a la campanya anterior tot i que, segons Unió de Pagesos, se situarà entre un 20 i un 30% per sota del que seria una collita mitjana, a causa de les pluges primaverals i de les gelades.

Pel que fa al préssec, nectarina i albercoc, la producció es reduirà respecte al 2020, que també va ser curta comparada amb la mitjana dels últims cinc anys per les gelades del març i l'abril, sobretot a les zones productores més importants de la plana de Lleida, on el sindicat espera una caiguda del 40% d'albercoc i préssec i nectarina respecte a un any normal. El Segrià, principal comarca productora d'albercoc de Lleida, va ser la més afectada, amb pèrdues de vora el 70% en aquest cultiu.

Unió de Pagesos considera que la pèrdua de fruita als arbres implicarà una millora de la seva qualitat, i recomana als consumidors aprofitar aquesta situació per consumir "una fruita excel·lent de temporada i de proximitat", així com per donar suport als productors catalans de fruita dolça. Alhora, l'organització agrària demana a les empreses del sector catalanes que defensin uns preus en origen "en coherència amb l'oferta" i que "permetin compensar la pèrdua de producció que han patit els fructicultors per les pluges i gelades aquesta campanya".

Unió de Pagesos també insta el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a fer "un seguiment meticulós" de les pèrdues per tal de "contribuir a una fiscalitat justa" amb vista a la tributació de l'IRPF del 2021 per a la pagesia que tributa pel sistema de mòduls.

tracking