SEGRE

El rebut de la llum es dispara gairebé 28 euros en la primera quinzena de juny

El mes apunta a la segona factura més cara de tota la història, segons Facua

Comptadors de la llum.

Comptadors de la llum.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El rebut de la llum d’un usuari mitjà s’ha disparat un 45,4% en la primera quinzena de juny, davant el mateix període de l’any passat, segons dades de Facua-Consumidors en Acció. Segons estimacions de l’associació sobre l’evolució de la tarifa regulada (PVPC), si s’extrapolen a un mes complet els preus aplicats de l’1 al 15 de juny, el rebut de l’usuari mitjà patiria una pujada interanual de 27,53 euros i se situaria en 88,11 euros (impostos inclosos). D’aquesta manera, el juny apunta a la segona factura més cara de tota la història, tenint per davant només els 88,66 euros del primer trimestre del 2012.

L’increment interanual d’aquests quinze dies representa per a l’usuari mitjà un 45,4% més respecte a juny de 2020, quan el rebut mensual es va situar en 60,58 euros. La factura de l’usuari mitjà del maig passat va ser de 82,13 euros. L’usuari mitjà utilitzat per Facua en les seues anàlisis té una potència contractada de 4,4 quilowatts (kW) i un consum de 366 kilowatts hora (kWh) mensuals.

Quant als percentatges de consum en els tres trams horaris del nou sistema de facturació, l’associació ha pres com a referència l’actual perfil d’usuari mitjà sense discriminació horària publicat per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMC), que consumeix el 45% de l’electricitat en l’horari 'vall’, el 29% en l’horari 'punta' i el 26% en l’horari 'pla'.

Per la seua part, el preu mitjà del kilowatt hora (kWh) de l’1 al 15 de juny ha estat de 13,62 cèntims en horari 'vall’ (impostos inclosos), de 18,19 cèntims en horari 'pla' i de 30,35 cèntims en horari 'punta'. El juny de 2020, el preu mitjà sense discriminació horària va ser d’11,31 cèntims, i un any abans, el juny de 2019, de 13,78 cèntims. Quant a la mitjana del maig passat, va ser de 17,20 cèntims.

Segons les dades de Facua, si es ponderen els consums de l’usuari mitjà en cada tram horari, el preu mitjà del kWh aquests primers quinze dies de juny ascendeix a 19,65 cèntims, un 73,7% per sobre dels 11,31 de juny de 2020. El preu s’atansa al pic històric de la segona setmana de gener de 2021 (del 8 al 14), quan va assolir els 20,64 cèntims. Amb independència dels pics diaris que s’han assolit en determinats moments, el preu mensual més elevat de la història es va donar durant tot el primer trimestre de 2012, quan el kWh es va situar en 20,85 cèntims.

DEMANA SOLUCIONS DAVANT DE "ELS BRUTALS INCREMENTS TARIFARIS"

En un comunicat, l’associació reclama al Govern espanyol solucions davant de "els brutals increments tarifaris" que continuen aplicant les elèctriques i un canvi en el nou sistema de facturació per trams horaris en vigor des de l’1 de juny, que representa per si sol un increment en el preu de l’energia consumida per a un altíssim percentatge de consumidors i perjudica especialment les economies més desfavorides.

Així mateix, considera que la baixada mitjana del 14,2% en el preu del terme fix de la factura resulta "absolutament insuficient, sobretot tenint en compte que durant els governs de Mariano Rajoy es va incrementar en un 103%" i lamenta que la vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, "no hagi manifestat públicament que la CNMC ha de modificar els horaris, amb l’avançament del període vall a les 22.00 hores de dilluns a divendres." No obstant, valora "positivament" la proposta de retallada de 1.000 milions d’euros anuals en les sobre retribucions a les elèctriques per la no-emissió de CO2 a les centrals hidràuliques i nuclears. A més, l’associació exigeix "una reforma de pes" del bo social perquè siguin moltes més famílies les que puguin acollir-se a ell i una baixada de l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA) a la factura dels consumidors domèstics, que paguen més d’un 27% d’impostos indirectes en repercutir-se-li l’IVA general, del 21%, més l’impost especial sobre l’electricitat.

tracking