SEGRE

EMPRESA RECUPERACIÓ

Més de 1.000 milions en ajuts a empreses i treballadors en ERTO

Fins a 700 euros per als empleats en expedient de regulació || Els fons per a les empreses oscil·laran entre els 3.000 i els 200.000 euros, segons els casos

Presentació del pla d’ajuts a empreses i treballadors en ERTO, ahir a Barcelona.

Presentació del pla d’ajuts a empreses i treballadors en ERTO, ahir a Barcelona.JORDI BEDMAR / GENERALITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat va presentar ahir de la mà de les patronals i dels sindicats un pla d’ajuts a empreses, autònoms, treballadors en ERTO i treballadors fixos discontinus que mobilitzarà més de 1.000 milions d’euros. L’objectiu, segons va manifestar el president, Pere Aragonès, és “rescatar” el teixit productiu de Catalunya, colpejat per la crisi econòmica desencadenada pel coronavirus, i preservar els llocs de treball.

Segons l’acord tripartit que van presentar ahir conjuntament Aragonès, el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i els màxims responsables de Foment del Treball, Pimec, CCOO i UGT, es destinaran 60 milions d’euros a ajuts a treballadors en ERTO i a fixos discontinus. L’import que cadascú percebrà anirà en funció del temps en què es trobin en ERTO des de l’1 de gener d’aquest any. Així doncs, les persones afectades per un expedient d’aquesta classe durant tres mesos o menys rebran 600 euros d’ajuda. Aquesta quantitat augmentarà a 700 euros en el cas de les que portin més d’un trimestre en ERTO.

Tanmateix, la partida més important del pla, de 993,2 milions, anirà destinada a ajuts directes a 191 sectors productius especialment afectats pel coronavirus. Aquests fons sortiran de la partida d’ajuts directes habilitada pel Govern espanyol.

Els empresaris cobraran 3.000 euros en cas que apliquin el règim d’estimació objectiva en l’IRPF, i de 4.000 a 200.000 euros si apliquen el règim d’estimació directa i demostren que la seua facturació va baixar almenys un 30% al llarg del 2020. Amb tot, les ordres per sol·licitar els ajuts es publicaran aquesta setmana i els pagaments s’abonaran abans que acabi el pròxim mes de juliol.

Per la seua banda, sindicats i patronals van aplaudir el nou paquet d’ajuts de la Generalitat però van lamentar que sigui “insuficient” i que arribi “tard”.

Brussel·les retarda a l’agost l’arribada de fons europeus

El eurocomissari de Pressupostos, Johannes Hahn, va admetre ahir que els primers desemborsaments d’ajuts europeus no arribaran fins a l’agost, la qual cosa implica retardar les previsions que apuntaven al juliol com a data per iniciar els pagaments. No obstant, la Comissió Europea manté per avui la primera emissió de deute per finançar el fons de recuperació. “Estic bastant convençut que totes les necessitats i expectatives podran ser complertes en el moment oportú”, va sentenciar. En paral·lel, el Banc d’Espanya va confiar que a finals del 2022 s’hagi completat la recuperació i va elevar al 6,2% la previsió de creixement del PIB espanyol per a aquest any. 

tracking