SEGRE

El rebut de la llum es dispara un 46,5% en el que va de juny

Seria el més car de la història

Comptadors de la llum.

Comptadors de la llum.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El rebut de la llum d’un usuari mitjà s’ha disparat un 46,5% en les tres primeres setmanes de juny, davant el mateix període de l’any passat, apuntant així a la factura més cara de tota la història, segons dades de Facua-Consumidors en Acció. Segons estimacions realitzades per l’associació sobre l’evolució de la tarifa regulada (PVPC), si s’extrapolen a un mes complet els preus aplicats de l’1 al 21 de juny, el rebut de l’usuari mitjà seria el més car de la història, assolint els 88,76 euros (impostos inclosos). D’aquesta manera, la factura superaria el seu import més alt fins la data, els 88,66 euros del primer trimestre de 2012.

Amb les dades de les tres primeres setmanes de juny, la factura de l’usuari mitjà patiria una pujada interanual de 28,18 euros, un 46,5% per sobre dels 66,58 euros que va representar el rebut el juny de 2020. La factura de l’usuari mitjà del maig passat va ser de 82,13 euros. L’usuari mitjà utilitzat per Facua en les seues anàlisis té una potència contractada de 4,4 quilowatts (kW) i un consum de 366 kilowatts hora (kWh) mensuals.

Quant als percentatges de consum en els tres trams horaris del nou sistema de facturació, l’associació ha pres com a referència l’actual perfil d’usuari mitjà sense discriminació horària publicat per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que consumeix el 45% de l’electricitat en l’horari vall, el 29% en l’horari punta i el 26% en l’horari pla.

EL PREU MITJÀ DEL KWH, DISPARAT

El preu mitjà del kWh de l’1 al 21 de juny va ser de 13,66 cèntims en horari vall (sempre amb els impostos inclosos), 18,45 cèntims en horari pla i 30,66 cèntims en horari punta. El juny de l’any passat, el preu mitjà sense discriminació horària va ser d’11,31 cèntims i en juny de 2019 de 13,78 cèntims. Quant a la mitjana del maig passat, va ser de 17,20 cèntims. Si es ponderen els consums de l’usuari mitjà en cada tram horari, el preu mitjà del kWh aquests primers 21 dies de juny ascendeix a 19,83 cèntims, un 75,3% per sobre dels 11,31 de juny de 2020. El preu s’atansa al pic històric de la segona setmana de gener de 2021 (del 8 al 14), quan va assolir els 20,64 cèntims, segons els càlculs de l’associació.

Amb independència dels pics diaris que s’han assolit en determinats moments, el preu mensual més elevat de la història es va donar durant tot el primer trimestre de 2012, quan el kWh es va situar en 20,85 cèntims. En aquestes dates, era el Govern central el que fixava el preu, que es publicava al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Facua reclama al Govern espanyol solucions davant de "els brutals increments" tarifaris que continuen aplicant les elèctriques i un canvi en el nou sistema de facturació per trams horaris en vigor des de l’1 de juny, que representa per si sol un increment en el preu de l’energia consumida per a un altíssim percentatge de consumidors i "perjudica especialment les economies més desfavorides".

tracking