SEGRE

L'IVA del preu de la llum baixarà del 21 al 10%

Imatge d’arxiu d’una línia elèctrica de la Noguera.

Imatge d’arxiu d’una línia elèctrica de la Noguera.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres abordarà aquest dijous per a la seua aprovació la proposta de baixar l’IVA al preu de la llum del 21 al 10% de cara a reduir la factura de l’electricitat entre als consumidors, mesura defensada per Unidas Podemos al si del Govern de coalició. Segons han informat fonts d’Unidas Podemos s’ha aconseguit portar aquesta reducció de la fiscalitat a l’esmentada reunió i des de l’espai confederal presenten tres propostes "imprescindibles" perquè la mesura sigui "efectiva".

D’una banda, la reducció de l’IVA del 21% al 10% hauria de tenir caràcter "permanent" per a tots els consumidors domèstics que tinguin una potència contractada de fins 6 quilowatts (kW). De la mateixa manera, Unidas Podemos reivindica que la reducció del tipus impositiu no hauria d’estar subjecta a l’evolució del preu de mercat, ja que les esmentades baixades requeririen revisions freqüents afegint complexitat al sistema.

D’altra banda, des de la formació morada defensen que la mesura també hauria d’afectar les pimes amb una potència contractada de fins 15 quilowatts.

GARZÓN JA VA AVANÇAR LA PROPOSTA

El ministre de Consum, Alberto Garzón, ja va assenyalar la setmana passada que l’Executiu estudiava una revisió de la fiscalitat de l’electricitat, amb una rebaixa "possible" del 21% al 10% de l’IVA al preu de la llum davant dels signes de mesos complicats que ve llançant el mercat.

Amb això al·ludia a aquesta mesura que Unidas Podemos plantejava al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic per poder rebaixar la factura de la llum de forma ràpida. El portaveu d’Unidas Podemos, Pablo Echenique, també va defensar en xarxes socials la necessitat d’aplicar aquesta reducció de l’IVA perquè el cost de les llars baixi "immediatament".

Durant una compareixença al Senat, Garzón va subratllar que el "mercat de futurs" energètic està avisant que hi haurà "setmanes i mesos complicats" per a tots els països, en els quals el preu de la llum continuarà augmentant. Davant de la qual cosa, el titular de Consum va defensar que s’obre el moment d’estudiar una revisió de la fiscalitat.

"Els dic amb franquesa que anem a una situació complexa. Amb el mercat de futurs tenim motius per alarmar-nos, el mercat de futurs està avisant que el preu de l’energia continua creixent", va dir, per afegir que aquest panorama dona prou" "motius que aconsellen una revisió de la "fiscalitat a la baixa", de cara que les famílies puguin continuar afrontant la factura de la llum.

També va explicar que l’avantprojecte de llei per a regular els anomenats 'beneficis caiguts del cel’ a les empreses elèctriques per la generació d’electricitat a través d’instal·lacions hidràuliques o nuclears, amb una minoració de 1.000 milions que permetrà baixar la llum, si bé és una mesura l’impacte dels quals no és en el "curt termini".

D’aquesta forma, també va avançar que s’està estudiant la possibilitat d’accelerar la seua entrada en vigor mitjançant la tramitació com a decret llei i "no esperar" els tràmits més dilatats que impliquen la fórmula de l’avantprojecte normatiu.

tracking