SEGRE

ENERGIA MERCAT

El Govern central aprovarà dijous rebaixar l'IVA de la llum del 21 al 10%

Anunci de Podem, que defensa que la nova fiscalitat sigui permanent || Coincidint amb el rebut més car de la història previst per a aquest mes de juny

Les cigonyes han convertit aquesta torre de línia elèctrica en la seua llar.

Les cigonyes han convertit aquesta torre de línia elèctrica en la seua llar.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres abordarà aquest dijous per a la seua aprovació la proposta d’abaixar l’IVA en el preu de la llum del 21 al 10% de cara a reduir la factura de l’electricitat entre als consumidors. Segons fonts d’Unides Podem, s’ha aconseguit portar aquesta reducció de la fiscalitat a l’esmentada reunió i des de l’espai confederal presenten tres propostes “imprescindibles” perquè la mesura sigui “efectiva”.

D’una banda, la reducció de l’IVA del 21% al 10% hauria de tenir caràcter “permanent” per a tots els consumidors domèstics que tinguin una potència contractada de fins a 6 quilowatts (kW). De la mateixa manera, reivindica que la reducció del tipus impositiu no hauria d’estar subjecta a l’evolució del preu de mercat, ja que les esmentades baixades requeririen revisions freqüents afegint complexitat al sistema.

D’altra banda, des de la formació morada defensen que la mesura també hauria d’afectar les pimes amb una potència contractada de fins a 15 quilowatts.. El ministre de Consum, Alberto Garzón, ja va assenyalar la setmana passada que l’Executiu estudiava una revisió de la fiscalitat de l’electricitat, amb una rebaixa “possible” del 21% al 10% de l’IVA. La vicepresidenta quarta per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, va assegurar recentment que el Govern central revisarà la fiscalitat elèctrica “molt aviat”, amb l’objectiu d’esmorteir l’impacte a la factura dels alts preus de l’electricitat.

Al cap de poc d’arribar al Govern, el 2018, Ribera va decidir suspendre durant sis mesos l’aplicació de l’impost sobre la generació de l’electricitat del 7% que paguen les empreses per fomentar una rebaixa de la factura en unes dates en les quals es va produir una escalada de preus..

Facua calcula que el rebut elèctric per a un usuari mitjà amb tarifa regulada fregarà els 89 € aquest mes

L’anunci de la rebaixa de l’IVA es produeix quan el rebut de la llum d’un usuari mitjà s’ha disparat un 46,5% en les tres primeres setmanes de juny, davant el mateix període de l’any passat, apuntant així a la factura més cara de tota la història, segons dades de Facua-Consumidors en Acció. Segons les seues estimacions sobre l’evolució de la tarifa regulada (PVPC), si s’extrapolen a un mes complet els preus aplicats de l’1 al 21 de juny, el rebut de l’usuari mitjà seria el més car de la història, assolint els 88,76 euros (impostos inclosos). D’aquesta manera, la factura superaria el seu import més alt fins a la data, els 88,66 euros del primer trimestre del 2012.

tracking