SEGRE

ENERGIA PREUS

La rebaixa de l'IVA de la llum estalvia fins a 6 euros al mes al consumidor

Uns 650 milions a llars i pimes aquest any, segons l'AIReF, però fins a 1.100, segons el Govern central || Afectarà tant la tarifa regulada com el mercat lliure

La ministra d’Hisenda i portaveu del Govern espanyol, María Jesús Montero.

La ministra d’Hisenda i portaveu del Govern espanyol, María Jesús Montero.EFE/JUAN CARLOS HIDALGO/ARCHIVO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La rebaixa de l’IVA que grava el rebut de la llum suposarà un estalvi per a llars i pimes d’uns 650 milions d’euros durant aquest any, segons càlculs preliminars de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), mentre que el Govern central xifra la reducció en 6 euros al mes per usuari.

Per a Hisenda, la rebaixa fiscal que s’aprovarà demà dijous en una reunió extraordinària del Consell de Ministres comportarà una caiguda de la recaptació d’entre 900 i 1.100 milions.

El preu mitjà de l’electricitat al juny s’ha situat en valors històrics

Segons la ministra d’Hisenda i portaveu del Govern estatal, María Jesús Montero, la pèrdua recaptatòria serà d’almenys 500 per la baixada de l’IVA durant aquest any i almenys 400 per la supressió durant tres mesos de l’impost a la generació (7%) que paguen les elèctriques.Tanmateix, i segons l’AIReF, la rebaixa de l’IVA tindrà un cost per a les arques públiques de 650 milions d’euros el 2021, mentre que la suspensió durant un trimestre de l’impost a la generació detreurà 250 milions.

Pel que fa a la baixada de la factura, Montero la xifra en més del 10% per a les llars, mentre la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, apunta a uns 6 euros al mes (36 euros fins a final d’any) per la baixada de l’IVA, a què se sumaria una reducció d’entre el 3 i el 5% per la suspensió de l’impost de generació.

La reforma rebaixarà l’IVA que grava el rebut de la llum del tipus general (21%) al reduït (10%) fins a final d’any per a tots els consumidors amb una potència contractada de fins a 10 quilowatts (kW), sempre que el preu mitjà mensual del mercat a l’engròs estigui per sobre dels 45 euros per megawatt hora (MWh). Aquesta rebaixa, que afecta tant usuaris amb tarifa regulada com aquells que contracten el subministrament en el mercat lliure, s’aplicarà a tots els consumidors vulnerables amb independència de la seua potència contractada i del preu del mercat.

D’altra banda, queda inalterat l’altre impost que grava el rebut de la llum amb un 5,11 per cent, denominat impost d’electricitat.

A més, durant el tercer trimestre se suspendrà l’Impost sobre el Valor de la Producció d’Energia Elèctrica (7%), cosa que redundarà en una baixada de preus al mercat elèctric d’uns 6 euros per MW/h, ja que els operadors deixaran d’internalitzar-lo com a cost i, per tant, de repercutir-lo en els seus preus.

tracking