SEGRE

Els interins passaran a indefinits no fixos si la selecció dura més de 3 anys

Els interins passaran a indefinits no fixos si la selecció dura més de 3 anys

Els interins passaran a indefinits no fixos si la selecció dura més de 3 anysEFE/Javier Lizón/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem ha acordat que un treballador interí passarà automàticament a ser indefinit no fix quan transcorrin tres anys de contracte sense que s’hagi resolt el procés de selecció, en aplicació de la recent doctrina establerta pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE).

En una decisió coneguda aquest dilluns del qual encara no s’ha facilitat la sentència, l’alt tribunal explica que el còmput de tal termini no pot veure’s interromput per normes pressupostàries sobre paralització d’ofertes públiques d’ocupació, ja que la cobertura de vacants cobertes per treballadors interins no implica increment pressupostari.

D’aquesta manera, els magistrats han determinat que la durada màxima d’un contracte d’interinitat serà la del període de temps durant el qual es prolongui el procés de selecció per cobrir l’esmentada vacant, i fixa un màxim de tres anys perquè adquireixi la condició de treballador indefinit no fix.

El Ple de la sala social ha abordat els efectes de la recent sentència sobre els treballadors interins del TJUE, que el passat 3 de juny va declarar contrària al Dret europeu una normativa espanyola.

En resposta a una qüestió prejudicial del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, el TJUE va objectar a la norma que permet renovar contractes de durada determinada en espera del final de processos selectius sense data i prohibeix l’assimilació de treballadors "indefinits no fixos".

El tribunal europeu considera que l’Acord Marc europeu s’oposa a una normativa nacional, tal com ha estat interpretada per la jurisprudència nacional, que, d’una banda, permet la renovació de contractes de durada determinada sense indicar un termini d’acabament de processos de selecció intern.

Així mateix, la norma prohibeix tant l’assimilació d’aquests treballadors a "treballadors indefinits no fixos" com la concessió d’una indemnització a aquests mateixos treballadors.

En si mateixa, aquesta normativa no li sembla a la cort amb seu a Luxemburg contrària a l’Acord Marc, però assenyala que la renovació de contractes o relacions laborals de durada determinada per atendre a necessitats que en realitat no tenen caràcter temporal, sinó permanent i durador, "no està justificada".

El Suprem indica en una nota que la sentència, que afecta 800.000 fets servir públics, es donarà a conèixer ben aviat.

tracking