SEGRE

ECONOMIA SEGURETAT SOCIAL

Les pensions pujaran amb l'IPC, es penalitza la jubilació anticipada i es premia retardar-la

El Govern central i els agents socials acorden el primer paquet de reforma del sistema públic || Adeu al factor de sostenibilitat que lligava les noves prestacions a l'esperança de vida

El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá.

El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Inclusió i Seguretat Social va tancar ahir amb patronal i sindicats un acord per al primer paquet de reforma de les pensions, segons van informar fonts del diàleg social, que previsiblement l’aprovarà el dimarts 6 de juliol el Consell de Ministres. L’acord, després de mesos de negociacions, s’ha segellat a la reunió de la taula convocada ahir i només queda pendent de la ratificació formal dels òrgans de direcció de la CEOE, una cosa que previsiblement succeirà avui, ja que els negociadors d’UGT i CCOO tenien el mandat per poder aprovar-ho a la taula.

Des del ministeri de Seguretat Social van assenyalar que el text de l’acord recull tant les recomanacions que el Pacte de Toledo va aprovar la tardor passada com les reformes recollides al component 30 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.. La reforma suposa que les pensions tornin a revaloritzar-se amb la inflació per llei així com derogar expressament el factor de sostenibilitat de la reforma del PP del 2013, que preveia l’ajustament a la baixa de la prestació inicial segons l’esperança de vida i que estava en suspens fins al 2023. Segons l’acord, les pensions es revaloritzaran al començament de cada any amb l’índex de preus al consumidor (IPC) dels dotze mesos previs al desembre de l’any anterior.

Anualment es farà una transferència a través dels Pressupostos per un 2% del PIB per avalar el sistema

En cas que l’IPC resultés negatiu, les prestacions no es reduirien, es mantindrien igual. A més, amb l’objectiu d’atansar l’edat real de jubilació a l’efectiva, s’implantaran penalitzacions a la jubilació anticipada: per cada mes que s’avanci la jubilació hi haurà una penalització, la suma de la qual oscil·larà entre el 2,81 i el 21 per cent. El pacte inclou una bonificació extra de dos punts, fins al 4 per cent, en el pagament de la pensió per cada any que es retardi la jubilació. Queden fora d’aquest primer paquet de reformes el canvi del període de còmput dels anys treballats per adaptar el sistema a la nova realitat del mercat laboral o l’increment de les bases de cotització i de les pensions màximes. Els sindicats van destacar que la reforma representa la inclusió del compromís de l’Estat com a “garant” públic del sistema de pensions, a l’incloure a la llei General de Seguretat Social una clàusula mitjançant la qual anualment es realitzarà una transferència a través dels Pressupostos Generals de l’Estat per un 2% del PIB, al voltant d’uns 21.000 milions d’euros.

Pla d’ajuts als treballadors en ERTO a CatalunyaEls treballadors afectats per un ERTO entre el gener i el maig d’aquest any podran sol·licitar ajuts entre el 5 i el 15 de juliol, segons va anunciar el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent. La línia, dotada amb 60 milions d’euros, preveu ajuts d’entre 600 i 700 euros per persona.

Per la seua banda, el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, va xifrar en 150.000 els treballadors que estan encara en un ERTO en empreses espanyoles que poden necessitar algun tipus de reestructuració. Per la seua banda, la vicepresident tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va assegurar que l’atur registrat està baixant i són ja després de tres mesos consecutius amb una reducció acumulada de més de 227.000 persones i que aquesta caiguda continua al juny.

En aquest sentit, va afirmar que el nombre de persones treballant augmentarà en més d’un milió durant els últims cinc mesos..

tracking