SEGRE

La cria d'animals en gàbies a la UE podria prohibir-se el 2027

El Parlament Europeu dona suport a una iniciativa ciutadana que demana que s’acabi aquest tipus de cria  

Imatge d’arxiu d’una granja de porcs.

Imatge d’arxiu d’una granja de porcs.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea va declarar el dimecres que proposarà una legislació per eliminar gradualment la cria d’animals en gàbies, després de què la petició ciutadana End the cage age, recollís 1,4 milions de firmes i fos debatuda a l’Eurocambra el passat 15 d’abril. El Parlament europeu i els 27 Governs de la UE han d’arribar a un acord i els països serien responsables de fer complir les normes.

La mesura inclou conills, pollets, guatlles, ànecs i oques. Les gallines ponedores, les truges i els vedells ja estan coberts per les normes de la UE sobre l’ús de gàbies, encara que les gallines ponedores poden mantenir-se en gàbies “moblades” o amb “enriquiment”, que ofereixen més espai que les gàbies en sèrie atapeïdes|ajustades.

Els estàndards de benestar animal de la UE es troben entre els més alts del món, encara que més del 90% dels conills de granja de la UE estan allotjats en gàbies, i el 2019 la meitat de les gallines ponedores estaven en gàbies.

L’Eurocambra subratlla que l’eliminació de la cria en gàbies ha de ser gradual i basar-se en un enfocament per espècies que tingui en compte i avaluï les característiques de cada animal i comptar amb sistemes de cria adaptats a les seues necessitats específiques. Abans d’adoptar canvis legislatius, els grangers i criadors han de comptar amb un període transitori prou llarg i amb el suport necessari. Aquest pot incloure serveis d’assessorament i formació i incentius financers, per evitar la pèrdua de competitivitat i el trasllat de la producció a països fora de la UE menys ambiciosos en matèria de benestar animal.

El text aposta per una política alimentària més exhaustiva per recolzar la transició cap a un sistema alimentari més sostenible, però també per evitar que les petites i mitjanes explotacions abandonin la producció de bestiar i prevenir una concentració més gran|important en explotacions grans.

Els ramaders podran rebre subvencions de la UE per ajudar-los a adaptar-se als nous sistemes de cria d’animals, segons la Comissió. Els països de la UE també poden sol·licitar diners del fons de recuperació COVID-19, dotat amb 800.000 milions d’euros (951.000 milions de dòlars), per contribuir a la transició.

tracking