SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

Les llistes d'aturats es redueixen en 2.262 a Lleida, i les d'afiliats creixen en 6.405

Els treballadors afectats per ERTO a la província es limiten ara a 2.392 || La relaxació de les mesures anti-Covid també donen un respir als mercats laborals català i estatal el mes de juny

Lleida, la província catalana amb menys atur, segons l'EPA

Lleida, la província catalana amb menys atur, segons l'EPAEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La relaxació de les mesures contra la Covid i la gradual normalització de la vida social i econòmica s’estan traduint en una millora del mercat laboral. Així queda de manifest a l’anàlisi de l’evolució de l’atur i l’ocupació del mes de juny. Les llistes d’aturats s’han reduït el mes passat en 2.262 persones a la província de Lleida, o el que és el mateix, han baixat en un 9,10%. La xifra de 22.598 desocupats que registren les oficines de treball de la Generalitat representen 335 menys que fa un any i encadena quatre mesos a la baixa.

Les dades del ministeri de Treball i Economia Social reflecteixen que l’atur ha disminuït al juny a Lleida en tots els sectors, liderats pels serveis, amb 1.511 desocupats menys. A l’agricultura ha caigut en 347 persones, en la indústria en 168 i la construcció ha registrat 108 parats menys. Del total de desocupats de la demarcació, 9.885 són homes i 12.713 dones. D’aquests, els 1.716 tenen menys de 25 anys.

Pel que fa al nombre d’afiliats a la Seguretat Social, la xifra total al juny arriba a les 198.986 persones, la qual cosa representa un increment de 6.405 (3,33%) en relació amb el mes de maig. Respecte el juny del 2020, el nombre d’afiliats creix en 6.650 (3,40%), segons les dades del ministeri de Seguretat Social. A més, el total de treballadors que segueixen afectats per un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) continua baixant i es limita a 2.392 a les comarques lleidatanes.

La contractació del mes de juny s’ha incrementat un 27,99% a la demarcació en relació amb el mes anterior. Concretament, s’han registrat 20.623 contractes, 4.510 més que al maig. Dels nous contractes, 12.215 s’han fet al sector dels serveis; 5.652 a l’agricultura; 1.956 a la indústria, i 800 a la construcció. Un total de 18.871 dels contractes que s’han efectuat han estat temporals i 1.752, indefinits. En comparació amb el juny de l’any passat, la contractació augmenta a la demarcació de Lleida un 18,53%, amb 3.224 contractes més que fa un any.

El Govern valora amb moderat optimisme les dades de l’atur per la temporada turística

El secretari de Treball de la Generalitat, Enric Vinaixa, valora amb moderat optimisme la davallada de la desocupació del juny perquè s’atribueix, en part, a la temporada turística d’estiu i perquè “encara no s’ha arribat a la situació prepandèmica”. La xifra de parats ha disminuït a Catalunya en 35.955 persones durant el mes de juny (-3,09%), després de reduir-se també al maig (-3,09%), i el volum total de desocupats s’ha situat en els 445.862.

En el conjunt de l’Estat, el nombre de persones sense feina registrades a les oficines dels serveis públics d’ocupació ha baixat en 166.911 al juny (-4,4%), el màxim retrocés en qualsevol mes des que hi ha registres. Els treballadors en ERTO descendeixen en 44.692 al juny, fins a 447.800, el nivell més baix en pandèmia.

Segons va afirmar, dijous era el dia per traslladar la certesa i la importància del primer acord en pensions aconseguit amb els agents socials en una dècada, que suposa garantir el poder adquisitiu als pensionistes actuals i futurs. Segons assenyala el document firmat dijous, el factor de sostenibilitat del 2013 se substituirà per un nou mecanisme d’equitat intergeneracional que estarà definit en cinc mesos i que començarà a aplicar-se el 2027.

Escrivá “es va equivocar” al parlar de futurs “ajustos” a les pensions

El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, va reconèixer ahir que es va equivocar al reflexionar sobre el futur mecanisme d’equitat intergeneracional i dir que podria portar un “petit ajustament” a les pensions de la generació del baby-boom (nascuts entre 1958-1975). Va parlar que haurien “de treballar una mica més” o tenir menys pensió. “Ahir no vaig tenir el meu millor dia (...) se’m va entendre malament, eren reflexions en veu alta”, va dir Escrivá.

Segons va afirmar, dijous era el dia per traslladar la certesa i la importància del primer acord en pensions aconseguit amb els agents socials en una dècada, que suposa garantir el poder adquisitiu als pensionistes actuals i futurs. Segons assenyala el document firmat dijous, el factor de sostenibilitat del 2013 se substituirà per un nou mecanisme d’equitat intergeneracional que estarà definit en cinc mesos i que començarà a aplicar-se el 2027.

tracking