SEGRE

CRISI ECONÒMICA

La Moncloa obre la porta a apujar l'SMI a la tardor si l'ocupació millora

Calviño calcula que l'economia espanyola recuperarà els nivells prepandèmia el 2022 || El Govern aprova el sostre de despesa “històric”, que inclou fons europeus

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ahir.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ahir.EFE/ JAVIER LIZÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern de Pedro Sánchez preveu que l’economia recuperi els nivells prepandèmia el 2022 i decidirà al setembre la possible pujada del salari mínim interprofessional (SMI) en funció de la marxa de l’ocupació. A més, el Consell de Ministres va aprovar ahir un sostre de despesa per al 2022 de 196.142 milions d’euros, lleugerament per sobre del que s’havia aprovat inicialment per al 2021 (196.097 milions), xifra que suposa un nou màxim històric, amb una previsió de dèficit públic del 5% del PIB.

Excloent els fons europeus, el sostre de despesa, base per elaborar els pressupostos de l’Estat, se situaria en 169.787 milions d’euros, un 0,7% més, de manera que la quantitat procedent dels Next Generation EU ascendeix a 26.355 milions.

El Consell de Ministres aprova 30.455 places per a la seua oferta d’ocupació pública per aquest any

“El suport que dona lloc al sosteniment del sostre de despesa ve pels indicadors macroeconòmics i creixement de l’economia”, va explicar la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, va destacar que el sostre de despesa incorpora una transferència de l’Estat a la Seguretat Social de 18.396 milions.

Per la seua part, la vicepresidenta primera del Govern i ministra d’Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, va afirmar que al setembre es veurà si és possible recuperar el camí de pujada del salari mínim interprofessional (SMI) en el qual Espanya es trobava abans de pandèmia. L’augment de l’SMI continua provocant friccions entre Economia i el ministeri de Treball, en mans de Podem. Calviño manté la previsió de creixement del PIB del 6,5% aquest any i del 7% el vinent, amb la qual cosa l’economia espanyola recuperaria els nivells previs a la pandèmia.

D’altra banda, el Consell de Ministres va aprovar la “històrica” oferta d’ocupació pública per al 2021, que comptarà amb 30.455 places. D’aquestes, 9.509 són promoció interna, 5.034 de forces de seguretat i 1.920 de forces armades.

Espanya, el país que més creix entre les grans economies El Fons Monetari Internacional (FMI) va elevar ahir les expectatives de creixement econòmic que tenia d’Espanya per al 2022, al 5,8%, malgrat reduir lleument les seues previsions del país per aquest any fins al 6,2 per cent.

Les previsions de l’FMI són més cautes, en qualsevol cas, que les que va presentar també ahir el Govern espanyol, que va decidir mantenir la previsió de creixement econòmic del 6,5% per al 2021 i del 7 per cent per al 2022. Amb tot, l’FMI continua col·locant Espanya com el país que més creix dins de les grans economies de la zona euro.

La situa a més al costat de països com el Japó, França, Alemanya i Itàlia.

L’informe, d’altra banda, calcula un dèficit públic per a Espanya del 8,6 per cent del PIB aquest any, 2,4 punts inferior al del 2020, i considera que el deute públic d’Espanya s’elevarà aquest exercici fins al 120,1% del PIB, una dècima per sobre de la del 2020.

tracking