SEGRE

AGRICULTURA CULTIUS

La producció d'ametlla caurà aquest any a la meitat pel fred i la sequera persistent

A Ponent, però també baixarà a la resta de Catalunya i a Califòrnia, que és el principal productor a escala mundial || Els preus en llotja pugen entre un i dos euros per quilo respecte als del 2020

Un jove pagès de Maials descarrega ametlles a la cooperativa d'aquest municipi.

Un jove pagès de Maials descarrega ametlles a la cooperativa d'aquest municipi.JORDI ECHEVARÍA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els dies de fred intens que es van registrar al llarg de l’hivern passat, amb el temporal Filomena, units a les gelades que es van produir per Sant Josep i a la sequera prolongada que pateixen les comarques de Ponent comportaran que la producció d’ametlla d’aquesta campanya sigui tan sols la meitat del que acostuma a ser en un any normal, d’unes 2.000 tones en gra. Així ho va manifestar ahir Francesc Teixidó, recentment designat com a nou president de la Cooperativa de Maials. “La producció d’aquest any serà fluixa. Venim l’any passat d’una campanya que va ser excepcional però aquest 2021 ha fet fred, sobretot a les fondalades, i això ha afectat el desenvolupament de l’ametlla”, va explicar.

Teixidó va posar l’exemple de la varietat vairo, que ja porta un parell d’anys amb problemes per les gelades registrades durant l’estació hivernal. I és que la humitat excessiva impedeix que la seua flor qualli correctament.

Així mateix, va subratllar que Ponent ha patit una sequera severa que es va prolongar des de la primavera fins a la setmana passada, cosa que ha posat en perill les plantacions que són de secà. “Malgrat que aquest 2021, durant l’estiu, la calor ha estat més moderada que en anys anteriors, no va caure ni una gota entre el mes de maig i la setmana passada, per la qual cosa les finques d’ametllers a les quals no ha arribat el reg ho han passat malament”, va apuntar. En aquest sentit, va afegir que cada vegada són menys els que s’aventuren a produir en secà. Amb tot, per al cas de Maials, Teixidó va indicar que van començar a recollir l’ametlla a mitjans d’agost.

Gairebé un mes després, per la cooperativa d’aquest municipi, no han passat ni la meitat de quilos que normalment entrarien només la segona quinzena d’agost.

Aquesta caiguda generalitzada en el volum de la collita d’ametlla d’aquest 2021, no únicament a Ponent, sinó a la resta de Catalunya i a Califòrnia, epicentre de la producció d’aquest fruit, està comportant una pujada en els preus.

“Els preus s’estan arreglant”, va assenyalar Teixidó. En aquesta mateixa línia es va manifestar fa un parell de setmanes Sisco Esquerda, responsable de fruita seca de JARC, que va confiar que la tendència a l’alça dels preus es mantingui durant tota la campanya.

Arran d’això, a la llotja de Reus, el preu de la varietat comuna està acostant-se als 3,90 euros el quilo en gra, fet que suposa un increment de 60 cèntims respecte a principis d’agost i d’1,10 euros en comparació amb les mateixes dates de l’any passat.

El mateix passa amb les varietats llargueta i marcona, que ronden els 5,20 euros el quilo i els 6,70 euros el quilo respectivament. En el cas de la llargueta, són dos euros més per quilo que el 2020.

Succeeix el mateix en la marcona, el preu de la qual per quilo està 1,90 euros per sobre del registrat en les mateixes dates del 2020. No obstant, com va apuntar el president de la Cooperativa de Maials, les dos varietats cada vegada es planten menys a Ponent al ser primerenques.

Aquest estat nord-americà concentra entre el 75 i el 80 per cent del volum d’ametlles que es produeixen al món. Tanmateix, l’augment de la temperatura a la regió i l’escassetat d’aigua posen en perill el futur dels ametllers californians. “El problema de l’aigua a Califòrnia és un desastre”, avisa Tom Stokely, membre de la junta directiva de la Xarxa d’Impacte de l’Aigua de Califòrnia.

La crisi climàtica posa en perill el cultiu d’aquest fruit a Califòrnia

La crisi climàtica, amb períodes de sequera més prolongats i freqüents seguits de borrasques més intenses del normal, ha delmat en els últims temps no només la producció d’ametlla a Catalunya, sinó també la de Califòrnia, que és el primer productor mundial.

JARC demana una millor pòlissa per fred en les oliveres de manera urgent

Un altre dels sectors que es van veure castigats l’hivern passat pels temporals de fred i les gelades va ser el de l’olivera. Per esmorteir els efectes que nous episodis meteorològics adversos puguin tenir sobre aquest cultiu, des de JARC han sol·licitat recentment que es modifiqui de manera “urgent” el procediment d’Agroseguro per peritar els danys de les nevades. En aquest sentit, van posar d’exemple el que, al seu entendre, va passar després del temporal Filomena. Segons expliquen, moltes branques que es van considerar sanes durant el peritatge es van trencar després. Per això, van demanar que els pèrits facin una segona visita per evitar aquestes situacions.

Un jove pagès de Maials descarrega ametlles a la cooperativa d’aquest municipi, ahir.

Un jove pagès de Maials descarrega ametlles a la cooperativa d’aquest municipi, ahir.JORDI ECHEVARÍA

tracking