SEGRE

AGRICULTURA REPRESENTATIVITAT

Eleccions sense urnes a Lleida per a tres denominacions d'origen

Tant a la DOP Les Garrigues com a la de formatge i mantega de l'Alt Urgell hi ha una sola candidatura || Igual que a Vedella dels Pirineus i Torró d'Agramunt

Les últimes eleccions al camp van ser les telemàtiques i van tenir lloc al març.

Les últimes eleccions al camp van ser les telemàtiques i van tenir lloc al març.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els socis de les denominacions d’origen protegides (DOP) d’oli de les Garrigues i de Formatge Alt Urgell i Cerdanya i de la Mantega d’aquestes dos últimes comarques celebraran eleccions però no hauran d’emetre cap vot ni presencial ni virtual, ja que només s’ha presentat una candidatura per a cadascun dels censos que hi ha. El mateix passa en el cas de les indicacions geogràfiques protegides (IGP) del Torró d’Agramunt i de la Vedella dels Pririneus Catalans, segons les candidatures que ha fet públiques el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

A partir d’aquí, el procés continua amb la proclamació dels vocals electes i la constitució de les comissions rectores. Són aquestes les que hauran de fer la designació del president. En el cas de la DO Les Garrigues tot sembla indicar que repetirà al càrrec Enric Dalmau, que ostenta la presidència des de l’any 2016 després de ser elegit per unanimitat.

Lleida compta a més amb les denominacions locals de pera i la vitivinícola Costers del Segre

Antoni Torrent, per la seua banda, va accedir a la presidència de les denominacions de formatge i mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya el 2011 i en aquestes eleccions repeteix com a representant de la cooperativa Cadí a la llista d’elaboradors. En el cas de la IGP turronera, ha tingut la presidència Torrons Vicens de la mà d’Àngel Velasco.

Entre les grans organitzacions de productes agroalimentaris, Tomàs Cusiné, propietari del grup vitivinícola del mateix nom, va renovar el maig del 2019 el càrrec com a president de la DO Costers del Segre després d’acordar una única llista per a les eleccions del consell regulador. Lleida compta així mateix amb la DOP Pera de Lleida, presidida per Gerard Pujol des del gener del 2015.

En un altre ordre de coses, els ministres d’Agricultura del grup de països del G20 reunits a Florència han aprovat un document en el qual es reitera el compromís per “aconseguir la seguretat alimentària i la nutrició per a tothom i garantir sistemes alimentaris sostenibles i resilients, sense deixar ningú enrere”. “Hem aprovat la Carta de Sostenibilitat dels sistemes alimentaris, ara la pilota és a les nostres mans.”

Al document final, assenyala que “sis anys després de l’adopció de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, una quarta part de la població mundial encara experimenta inseguretat alimentària i el món està fora de camí per aconseguir l’Objectiu de Fam Zero”.

tracking