SEGRE

AGRICULTURA INICIATIVA

Presenten un model per avaluar la sostenibilitat del sector primari

És la Producció Agrícola Sostenible || Abaixar les emissions de gasos, reconèixer l'esforç dels productors o millorar la seguretat alimentària, entre els reptes

La consellera Jordà va presidir la presentació del model de la PAS ahir, al Palau de Margalef.

La consellera Jordà va presidir la presentació del model de la PAS ahir, al Palau de Margalef.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El president del Consell Català de la Producció Integrada, Antoni Escarp, la directora general d’Agricultura i Ramaderia de la Generalitat, Elisenda Guillaumes, i la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, van presentar ahir a la nit al Palau de Margalef el nou model de Producció Agrícola Sostenible (PAS), a través del qual s’avaluarà el grau de sostenibilitat ambiental, social i econòmica de les explotacions del sector primari de Catalunya.

Quan es compleixen vint anys de la posada en marxa del sistema de Producció Integrada, Escarp va manifestar que és necessari que productors i administracions facin una aposta per adaptar les explotacions a les exigències de la societat actual.

Aquestes peticions passen perquè es protegeixi més el medi ambient, es fomenti el producte de proximitat i es redueixi l’empremta ambiental. En això mateix va insistir Guillaumes, que va explicar que el PAS s’assenta sobre la base de la Producció Integrada i que pretén erigir-se en una eina de certificació “pública i transparent” per avaluar la sostenibilitat ambiental, social i econòmica de cadascun dels productors de Catalunya.

“Necessitem produir més aliments però preservant els recursos amb l’objectiu que generacions futures en puguin disposar”, va manifestar Guillaumes, que va assenyalar a més que, entre d’altres, els reptes del PAS són reduir l’emissió dels gasos amb efecte d’hivernacle que produeix la pagesia, vetllar millor per la seguretat alimentària, establir un protocol transparent de verificació de la sostenibilitat i reconèixer l’esforç dels productors.

Segons va indicar la directora general, les explotacions podran ser certificades com A, B i C, i el repte és que la gran majoria ja hagin estat declarades com a sostenibles abans que finalitzi la dècada. “És una oportunitat d’automillora del sector”, va concloure.

Per la seua part, la consellera Jordà va destacar que la PAS és un “projecte pioner i avançat al nostre temps, i segur que ens copiaran”. Va subratllar la necessitat de treballar per mitigar els efectes del canvi climàtic per reduir en la mesura que sigui possible els fenòmens extrems que s’estan acarnissant últimament amb els pagesos.

tracking