SEGRE

SOCIETATS ANÀLISIS

Més de 400 empreses se n'han anat de la província de Lleida en cinc anys

Del 2015 al 2020, segons dades recollides per la Cambra de Comerç || Preparen un estudi científic per descobrir les causes i saber on han marxat

Dirigents de la Cambra de Comerç de Lleida, ahir, a la seu d’aquest organisme.

Dirigents de la Cambra de Comerç de Lleida, ahir, a la seu d’aquest organisme.ISMAEL XIVA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Cambra de Comerç de Lleida va manifestar ahir la seua “preocupació” davant de la “important” fuga d’empreses que ha patit la província al llarg dels últims cinc anys. Segons dades del Registre Mercantil recopilades per aquesta institució de cara a un estudi sobre aquesta problemàtica que ha encarregat a la UdL i a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona (UPF), un total de 428 societats establertes a la demarcació lleidatana van traslladar el seu domicili fiscal a una altra província entre l’1 de gener del 2015 i el 31 de desembre del 2020.

En paraules del president de la Cambra, Jaume Saltó, “és necessari obtenir dades científiques que permetin determinar les dimensions de les companyies que se’n van de Lleida i les raons que les porten a fer-ho”.

Saltó va admetre que el nombre d’empreses que han deixat la província de Lleida en els últims cinc anys els va sorprendre, perquè no esperaven que fos tan alt. I és que representen aproximadament el 3 per cent de totes les societats lleidatanes. “Ens preocupa aquesta important fuga d’empreses”, va reconèixer, alhora que va puntualitzar que l’informe que preparen i que es donarà a conèixer durant la primera quinzena de novembre gestionarà com a hipòtesi d’aquesta deslocalització qüestions com els costos laborals, la disponibilitat de mà d’obra i de sòl industrial, les connexions i la connectivitat del territori, la normativa mediambiental, les condicions fiscals o la situació política d’aquests últims anys a Catalunya.

Saltó va apuntar que encara no han pogut determinar si aquesta fuga de 428 empreses de Lleida es va concentrar durant els moments més àlgids del procés o si s’ha mantingut constant al llarg de tot el període examinat.

Igualment, va mantenir la incògnita del lloc on es muden les empreses que se’n van. En aquest sentit, va dir que és vox populi que moltes firmes lleidatanes acaben per instal·lar-se i invertir a l’Aragó.

Això no obstant, no va voler avançar conclusions i va apuntar que, possiblement, es produeixi una “sorpresa” quan se sàpiga on es traslladen les societats lleidatanes que surten de la demarcació. D’altra banda, va subratllar que no podran quantificar el nombre d’empreses que volien instal·lar-se a Lleida i al final han escollit un altre lloc per fer-ho.

La dada

480 empreses. És el nombre de societats de la província de Lleida que van traslladar el domicili fiscal fora de la demarcació entre el 2015 i el 2020. Són el 3% del teixit empresarial lleidatà.

tracking