SEGRE

El Govern espanyol amplia els ERTO fins el febrer vinculats a la formació

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivà.

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivà.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol ha aprovat, després de tancar dilluns a la nit un nou acord amb patronal i sindicats, la pròrroga dels ajuts per als expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) de la pandèmia amb un nou esquema que regirà fins el 28 de febrer i vinculat que les empreses formin als seus treballadors.

"El focus està en la formació", ha subratllat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres el titular d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, que des del primer moment ha defensat aquesta idea d’introduir la formació davant l’oposició de patronal i sindicats. Finalment, l’esquema d’ajuts ha tirat endavant amb una proposta més generosa de la plantejada inicialment i premiant a les empreses que ofereixin aquesta formació amb una exoneració del 80 %, davant el 40 % de les que no ho facin (taxa que puja al 50% si es tracta de companyies de menys de 10 treballadors).

Escrivá, que ha agraït als agents socials la seua "disposició al diàleg i a l’acord", ha destacat la importància que han tingut els ERTO per protegir l’ocupació en aquesta crisi arribant a emparar en el pitjor moment de la pandèmia 3,5 milions de treballadors, una xifra que ara és de 246.000, dels quals 77.000 estan en suspensió parcial.

Per facilitar la transició a aquest nou model d’ERTO "formatius", durant l’octubre es mantindran les condicions i modalitats actuals per donar marge a les empreses per sol·licitar els nous: tindran fins el 15 d’octubre per a això i les autoritats laborals 10 dies per resoldre. Juntament amb això, es deixa oberta la porta que les empreses puguin sol·licitar ERTO d’impediment derivats de noves restriccions administratives de la pandèmia i s’habiliten nous ERTO per a les empreses de les Canàries afectades per l’erupció de La Palma. Aquests últims ERTO tindran una exoneració del 90 % en cas de limitació i del 100 % en cas d’impediment.

En tots els casos, es mantenen les mesures de protecció per als treballadors, així com la prestació als fixos discontinus, i s’amplia el comptador a zero fins el 31 de desembre de 2022. S’estén també el compromís de manteniment de l’ocupació, la prohibició de l’acomiadament o les restriccions en hores extraordinàries o les externalitzacions de l’activitat.

EXTENSIÓ DELS AJUTS PER ALS AUTÒNOMS

La pròrroga dels ERTO porta de la mà l’ampliació fins el 28 de febrer de 2022 de l’esquema de protecció per a treballadors autònoms, que pràcticament es manté sense canvis, tret d’en el cas de la prestació extraordinària per baixos ingressos per als qui no poden accedir a cap altra ajuda per a aquest col·lectiu. El Govern de l'Estat ha decidit mantenir la prestació extraordinària per baixos ingressos per a aquells autònoms que no han pogut optar als ajuts anteriors, si bé ha dificultat l’accés a la mateixa, elevant del 50 % al 75 % la caiguda d’ingressos que han d’acreditar i situant en el 75 % del SMI el rendiment màxim. La quantia d’aquesta ajuda està fixada en el 50 % de la base mínima.

De cara als quatre propers mesos, el Govern espanyol exonerarà les cotitzacions socials d’aquest col·lectiu de manera decreixent: l’octubre (90 %), el novembre (75 %), el desembre (50 %) i el gener (25 %). El cost d’aquesta nova ampliació, ha explicat Escrivá, serà de 1.200 milions en la part que incumbeix a la Seguretat Social, que és la que assumeix aquestes rebaixes en les cotitzacions de les empreses i autònoms.

Tant CEOE i Cepyme com les associacions d’autònoms i els sindicats han valorat l’acord assolides per ampliar totes aquestes mesures encara que han advertit, en el cas de la representació dels treballadors, de la dificultat que pot suposar per a algunes empreses articular plans de formació.

Així, el secretari general d’UGT, Pepe Álvarez, ha advertit aquest matí que impartir cursos de formació "no serà fàcil" per a les petites i mitjanes empreses.

tracking