SEGRE

El preu de la llum marcarà aquest dimecres un nou rècord

Una assecadora de roba es posa en funcionament, en una fotografia d'arxiu.

Una assecadora de roba es posa en funcionament, en una fotografia d'arxiu.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu mitjà de l’electricitat al mercat a l’engròs (pool) s’ha situat per a demà, dimecres, 29 de setembre, en 189,9 euros el megawatt hora (MWh), amb la qual cosa supera el màxim històric que va marcar el 16 de setembre en 188,18 euros, i es queda a només 10 cèntims de la barrera dels 190 euros.

Per franges horàries, els preus per a demà oscil·laran entre els 208,47 euros que es pagaran entre les 21:00 i les 22:00, i els 167,47 euros que costarà el MWh entre les 4:00 i les 5:00 de la matinada, segons dades de l’operador del mercat OMIE. Segons la mateixa font, el preu del pool, que s’utilitza per calcular hora per hora la tarifa regulada a què estan acollits prop d’11 milions d’usuaris, costarà 200 euros o més durant sis de les vint-i-quatre hores de la jornada de dijous.

Els 17 milions de consumidors que contracten el seu subministrament al mercat elèctric paguen uns preus que, habitualment, es revisen amb caràcter anual i partint del que en aquell moment indiquen els mercats a futurs. Darrere d’aquests elevats preus del pool, que afecten tot Europa, hi ha l’encariment internacional del gas i l’increment del preu dels drets d’emissió de diòxid de carboni (CO2).

Així, per exemple, a Itàlia, el megawatt hora es pagarà demà a una mitjana de 218,41 euros; al Regne Unit a 159,16 lliures (uns 185 euros); a Alemanya, a 133,31 euros; a França, a 150,58 euros, i a Portugal, al mateix preu que a Espanya, amb el que comparteix mercat. No obstant, cada país calcula la seua tarifa regulada, aquí denominada PVPC, amb mètodes i referències diferents, pel que l’impacte del pool en els preus regulats que paguen les llars varia segons el país.

El que si passa a tota la Unió Europea és que el preu a l’engròs de la llum es fixa per hores després de casar l’oferta dels productors amb la demanda prevista pel gestor del sistema, i mitjançant un sistema marginalista que implica que l’última tecnologia en entrar (generalment la més cara) sigui la que marqui el preu a què seran retribuïdes totes les centrals que aportin energia en aquella hora.

En l’actualitat, les tecnologies que estan marcant preu en la majoria de les hores al mercat ibèric són el cicle combinat (que utilitza gas natural) i l’aigua, que ofereix la seua producció regulable a preus similars als de cicle aprofitant el que es denomina "cost d’oportunitat". Espanya ha demanat, sense èxit ara per ara, a la Unió Europea que revisi el sistema marginalista de fixació de preus perquè els consumidors puguin beneficiar-se del menor cost de producció de les renovables, o crear una plataforma comunitària que centralitzi les compres de gas natural i reduir així l’exposició a la volatilitat del preu d’aquest recurs.

Per esmorteir l’impacte de la pujada del pool en llars i indústries, el Govern espanyol ha adoptat mesures temporals com la rebaixa o supressió d’impostos, o obligar les elèctriques a "tornin" el cobrat de més per nuclears, hidràuliques i renovables a mercat pels alts preus del gas.

tracking