SEGRE

Brussel·les descarta mesures urgents per l'escalada de preus de l'energia

Deixa per a una reflexió a mitjà termini les mesures que proposa Espanya

La comissària europea d'Energia, Kadri Simson.

La comissària europea d'Energia, Kadri Simson.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de setmanes buscant una solució a l’escalada de preus de l’energia, amb Espanya i França al capdavant dels països que demanen accions urgents i excepcionals, la Comissió Europea ha presentat el seu paquet resposta, sense novetats immediates però amb marge per a una creativitat més gran a futur. "A curt termini, els estats membres són els que estan en millor posició i equipats (...). Les nostres regles encara permeten, i de fet animen, als estats a prendre mesures," va resumir aquest dimecres en roda de premsa la comissària europea d’Energia, Kadri Simson.

La UE importa el 90 % del gas que consumeix, que representa el 25 % del "mix" energètic comunitari i es reflecteix després al mercat a l’engròs de l’electricitat a través del sistema marginalista i, en menor mesura, a la factura de la llum que paguen els consumidors, on també entren costos de distribució, taxes i impostos. El preu del gas s’ha multiplicat per sis l’últim any i l’electricitat al mercat a l’engròs per dos, si bé els preus venien d’un terra excepcionalment baixos davant de la caiguda de demanda per la pandèmia de la covid.

Brussel·les assegura que hi ha prou gas per passar aquest hivern, doncs les reserves dels països europeus estan al 76 % respecte a la mitjana del 90 % habitual en aquest període de l’any i el ritme de recàrrega avança ràpid. L’Executiu comunitari confia, a més, que el pic de preus passarà l’abril, quan previsiblement comenci a operar el gasoducte Nord Stream 2 entre Rússia i Alemanya.

Moscou ha manifestat la seua intenció d’enviar més gas a la UE i, encara que la Comissió creu que "es podria esperar un increment de subministrament" de la gasística russa, els mercats han començat a calmar-se: el megawatt es pagarà demà a Espanya a 185 euros de màxima davant els 288 euros de dijous passat.

Amb tot, Brussel·les entén que la carestia d’aquest hidrocarbur és temporal i, encara que espera preus a futur més alts que la mitjana de la passada dècada, creu que això ha de funcionar com "una crida d’atenció", assenyalen fonts europees.

La carestia del gas suposa un incentiu per accelerar el desplegament de fonts renovables, de manera que es redueixin els costos energètics i la dependència externa, en línia amb l’estratègia europea per descarbonitzar l’economia el 2050. Això es tradueix que Brussel·les considera que els estats membres de la Unió Europea poden reaccionar amb "flexibilitats existents dins de les directives existents" al volàtil increment de preus.

CURT TERMINI

La "caixa d’eines" que ofereix l’Executiu agrupa les opcions ja que estan a disposició de les capitals segons la legislació vigent, com volia Alemanya, i no contempla "mesures excepcionals per a situacions excepcionals", com reclama Espanya amb suport de França, entre altres.

Brussel·les proposa que els països brindin suport d’emergència als consumidors vulnerables, per exemple mitjançant "cupons" energètics, el pagament parcial de les seues factures o ajornant temporalment els pagaments o a través de reduccions impositives, i suggereix que es proporcioni "ajuda a empreses o indústries, de conformitat amb les normes de la UE sobre ajuts estatals."

Llança també un avís a les empreses energètiques, assenyalant que la Comissió investigarà "possibles comportaments anticompetitius al mercat" i que tindrà "tolerància zero" davant de qualsevol "manipulació".

MIG TERMINI

"Hem de fer el sistema energètic millor preparat i més resistent per no haver de fer front a una situació similar en el futur", va dir la comissària per referir-se a les propostes a futur. Brussel·les proposa desenvolupar la tecnologia d’emmagatzemament energètic a través de les bateries i de l’hidrogen, demanar "als reguladors europeus d’energia (ACER) que estudiïn els beneficis i inconvenients de redissenyar el mercat de l’electricitat" o afavorir que els consumidors puguin elegir als seus proveïdors i fomentar l’autoconsum.

COMPRES CONJUNTES, UCRAÏNA I RÚSSIA

Espanya ha plantejat, entre altres mesures, crear un sistema de compres conjuntes de gas, seguint l’esperit del model de compra comunitària de vacunes contra la covid-19. Però la Comissió ja va estudiar aquesta possibilitat en el passat i els seus beneficis no semblaven evidents, per la qual cosa es va optar per "un mercat de gas ben interconnectat", indiquen fonts comunitàries. Brussel·les accepta reobrir el debat de les compres mancomunades, però afavoreix la via de crear reserves comunitàries de gas similars a les que ja existeixen per a la gasolina, i treballa per emmagatzemar-lo en dipòsits ucraïnesos. "Ucraïna té una gran xarxa d’emmagatzemament" i Brussel·les espera del veí de l’est "solidaritat mútua, no només de la UE a Ucraïna (...) sinó també a la inversa", diuen fonts europees un dia després que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, visités Kíev.

CALENDARI

Els preus de l’energia serà un dels temes que abordaran els caps d’Estat i de Govern dels països de la UE en la pròxima cimera europea del 20 i 21 d’octubre. I el gas, en concret, serà objecte de discussió en profunditat en un consell de ministres europeus d’Energia que se celebrarà a inicis de desembre.

tracking