SEGRE

ALIMENTS MERCAT

Fruites i verdures quintupliquen el preu des del camp fins a la taula

El mes de setembre, els marges es multipliquen pràcticament per sis en préssecs i nectarines || La carn de porc registra un increment del 407 per cent

Foto d’arxiu d’una dona comprant fruita en un supermercat.

Foto d’arxiu d’una dona comprant fruita en un supermercat.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les fruites i les hortalisses pràcticament multipliquen per cinc el seu preu des que van ser collides al camp fins que arriben a la taula dels consumidors. És el que afirma l’Índex de Preus en Origen i Destinació dels Aliments (IPOD), elaborats per COAG i referit al mes de setembre passat. En el cas de les nectarines i els préssecs, el cost entre l’origen i la destinació va arribar gairebé a sextuplicarse. En concret, apunta que un quilo de nectarines es pagava el mes passat en origen a 0,60 euros el quilo, mentre que en el cas de la nectarina es feia a 0,57.

Aquesta fruita, no obstant, es venia al consumidor a una mitjana de 3,47 i 3,14 euros el quilo, respectivament. Això representa un augment del preu del 478% i del 451%. Un increment similar van registrar també peres i pomes, un altre dels productes estrella que es produeixen a la província de Lleida. Al pagès se li va pagar al setembre 0,55 euros per un quilo de peres i 0,47 euros per un de pomes.

No obstant, aquestes es van vendre als supermercats a 2,59 i 2,46 euros respectivament el quilo. Al sector agrícola, els marges més desorbitats es van registrar el mes passat en els alls, que van incrementar el preu un 785% del camp a la taula, i en les prunes (782%).

En origen l’hortalissa es va pagar a 0,65 euros el quilo, mentre que el consumidor va abonar per la mateixa quantitat en botiga 5,75 euros. Per la seua part, en el cas de la fruita, al productor se li va pagar 38 cèntims per un quilo de producte que en botiga es va vendre a 3,35 euros.

Aquesta diferència de preus, no obstant, no va ser tan acusada en el cas de les carns, que de mitjana el quilo es va arribar a pagar tres vegades més car en botiga que el que es va abonar al ramader. La diferència més notable es va donar el mes de setembre passat en el cas del porc, el preu del qual es va multiplicar per cinc des dels 1,18 euros que se li va pagar al ramader per quilo fins als 5,98 euros que es cobren als supermercats. Això suposa una diferència del 407%.

En el cas del pollastre, una de les carns més consumides, l’increment no és tan elevat. Mentre que els consumidors van pagar 2,97 euros per un quilogram d’aquesta carn, en origen la mateixa quantitat per animal viu va tenir un cost mitjà de 92 cèntims. El producte que presenta uns marges menys desorbitats és l’ou, ja que la diferència és d’un 31%. En concret, una dotzena es va pagar al supermercat a 1,45 euros, mentre que al productor se’n va abonar 1,11.

tracking