SEGRE

CARBURANTS PREUS

Omplir el dipòsit d'un turisme és 16 euros més car que fa un any

I prop de 9 € més que l'octubre del 2019, abans de la pandèmia || A més, escollir l'estació de servei a Lleida pot suposar un estalvi de fins a 13,5 euros

Omplir el dipòsit d’un cotxe és molt més car que fa un any.

Omplir el dipòsit d’un cotxe és molt més car que fa un any.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La imparable escalada del preu dels carburants ha portat la gasolina a màxims, i aquesta setmana el litre de sense plom 95 ja es paga a una mitjana d’1,483 i el gasoil, a 1,357 euros el litre. Això provoca que actualment omplir un dipòsit d’un cotxe mitjà, d’uns 50 litres de capacitat, amb gasolina sigui 16,05 euros més car que fa tan sols un any, el primer de la pandèmia del coronavius, però és també 8,75 més car que l’octubre del 2019, abans d’iniciar-se la crisi sanitària. Per la seua banda, omplir un dipòsit de combustible d’un turisme propulsat a gasoil és 16,4 euros més car que l’octubre del 2020 i 7,2 euros més que l’octubre del 2019.

A part d’això, omplir el dipòsit de combustible d’un cotxe de gasolina a la província de Lleida pot variar en 13,5 euros, segons l’estació de servei que s’elegeixi, ja que la gasolinera més barata que proveeix aquest tipus de combustible es troba a Àger, a 1,324 euros el litre i la més cara a Bell-lloc d’Urgell, a 1,589 euros. Per la seua part, fer el mateix amb un cotxe propulsat per gasoil varia en 14,55 euros. Així, l’estació amb el gasoil més barat es troba a Tornabous a 1,179 euros per cada litre i la més cara a 1,470 euros, a Sidamon, sempre segons les dades del Geoportal, dependent del ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

“La pujada del cost del gasoil l’assumeix l’empresa”

La pujada del preu dels carburants però també la crisi de components estan fuetejant de ple les empreses. Jesús Torrelles, gerent de la companyia de transports lleidatana Cajabel, és un dels que l’estan patint en carn pròpia. La pujada del preu del gasoil, combustible que utilitza la seua flota de camions, els està suposant mensualment una pujada d’entre un 15 i un 20 per cent dels costos que ha d’assumir l’empresa, explica, perquè, en gran part, compten amb contractes tancats amb els clients.

Però aquest no és l’únic problema. La falta d’estoc de vehicles està frenant la seua expansió. Segons Torrelles, l’empresa tenia previst adquirir aquest any vint-i-cinc camions, dels quals no els n’ha arribat cap.

Això, va dir, els està generant un problema amb les entregues.

El preu de la llum torna a pujar avui fins als 211 euros el MWh

El preu mitjà diari de l’electricitat al mercat a l’engròs tornarà a pujar avui dissabte un 3,77% respecte a ahir, fins als 211,21 euros el megawatt hora (MWh), malgrat ser cap de setmana i registrar-se menys demanda. L’alt preu de la llum ja s’està traslladant a altres productes industrials, cosa que està provocant fins i tot la reducció de l’activitat per part d’algunes companyies, així com en productes tan bàsics com el pa, que ha arribat a pujar fins a 10 cèntims la barra.

tracking