SEGRE

Xec de 90 euros per al pagament de la calefacció de consumidors vulnerables

El Govern espanyol amplia els descomptes del bo elèctric fins el 70% i prorroga la prohibició del tall de subministrament fins març

La ministra de Política Territorial i portaveu del Govern espanyol, Isabel Rodríguez (centre), acompanyada per la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera (esquerra), i la ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres.

La ministra de Política Territorial i portaveu del Govern espanyol, Isabel Rodríguez (centre), acompanyada per la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera (esquerra), i la ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres.Europa Press

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol ha aprovat un xec de 90 euros de mitjana per llar a partir de desembre per cobrir les necessitats de calefacció dels consumidors vulnerables que ja s’acullen a l’anomenat bo social tèrmic durant aquest hivern. Així ho ha anunciat la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, on ha detallat el nou decret llei aprovat per contenir els efectes que l’alça dels preus energètics està causant en consumidors i empreses.

Es tracta d’un xec addicional als ajuts que ja reben aquests consumidors vulnerables mitjançant el bo social tèrmic, davant de la pujada de l’electricitat i del gas que es registra des de fa mesos. Ribera ha assenyalat que el xec estarà disponible a partir de desembre i que a tal finalitat, el departament que encapçala alliberarà les partides econòmiques necessàries que seran distribuïdes a les comunitats autònomes per a l’abonament d’aquesta ajuda.

"És un pagament únic destinat a les persones que es beneficien del bo social i que també tenen dret al bo social tèrmic. Com aquest bo el gestionen les comunitats autònomes, des del Ministeri es farà una transferència a totes les comunitats perquè activin el sistema de pagament únic. Per això tardarà unes setmanes, però estarà disponible abans de final d’any", ha aclarit. En una comunicació posterior, l’Executiu explica que ha incrementat la quantitat mínima dels ajuts del bo tèrmic a 35 euros, per la qual cosa aquesta xifra serà el mínim import del xec. A les zones fredes, l’import serà superior que en les càlides.

Així, la mitjana estatal serà de 90 euros per consumidor vulnerable, encara que la quantitat podria ascendir a 124 euros, depenent de les circumstàncies. Amb aquesta ampliació, el pressupost destinat al bo ha passat de 100 milions a 202,5 milions d’euros, duplicant l’import anterior.

DESCOMPTE AL BO ELÈCTRIC

Així mateix, el Govern estatal ha augmentat els descomptes que ja s’apliquen al bo social elèctric i a què s’acullen 1,2 milions de llars. Els descomptes passaran ara del 25% al 60% de forma general i del 40% al 70% per als casos severs. La ministra ha explicat que aquest nou decret té una triple finalitat: impulsar la protecció als consumidors vulnerables, incrementar la transparència dels mercats elèctrics i gasistes i afavorir l’estabilitat dels consumidors industrials.

En l’àmbit de la protecció als consumidors, a més del nou xec de 90 euros i l’augment dels descomptes, el Govern espanyol ha tornat a prorrogar l’escut social fins el 31 de març, per la qual cosa quedaran prohibits els costos dels subministraments bàsics, mesura que es va aprovar per primera vegada en el primer estat d’alarma.

CASOS EXEMPTS DE MINORACIÓ

Respecte a la transparència, Ribera ha insistit que la minoració a les companyies elèctriques només s’aplicarà en cas que una empresa o tecnologia s’hagi beneficiat de la pujada del preu del gas. "Els que no l’hagin incorporat, no entren dins de la minoració", ha assenyalat. Així mateix, ha detallat que estan exempts d’aquesta minoració els contractes a termini fix firmats anteriorment al 16 de setembre, moment en què es va aprovar el reial decret de minoració, així com els que introdueixin ampliacions de cobertura amb preu fix.

Al contrari, la part dels contractes que quedi indexada als mercats sí entrarà dins del perímetre a partir del qual s’aplicarà la minoració per beneficiar-se dels beneficis extraordinaris vinculats al preu del gas, sempre de forma proporcional. D’aquesta forma, la ministra ha informat que les comercialitzadores d’electricitat i de gas natural hauran de reportar, amb un mes d’antelació, qualsevol modificació als contractes i remetre a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) una informació transparent i actualitzada de les ofertes disponibles. També entraran en vigor noves obligacions d’informació al mercat a l’engròs amb l’objectiu de reforçar la capacitat de supervisió sobre els mecanismes de formació de preus, tant en contractes intragrup com amb tercers, inclosa la cobertura financera.

tracking